Raad Steenwijkerland ‘repareert’ procedurefout De Schans

donderdag 25 januari 2007 10:18

STEENWIJK/ZUIDVEEN - Gloedvolle betogen over het historisch besef van geologisch bezit, het aandragen van alternatieve bouwlocaties en 156 zienswijzen ten spijt heeft een raadsmeerderheid van Steenwijkerland gisteravond toch voor de tweede keer in korte tijd ‘ja’ gezegd tegen bestemmingsplan De Schans.


door JOLANDA DE KRUYF - De Stentor

Het veelbesproken plan voor de nieuwe woonwijk in Zuidveen-Oost (circa 480 woningen), op een deel van de Steenwijker Kamp, werd met zestien stemmen vóór en tien tegen aangenomen. Geen spandoeken meer, wel weer een hele rits insprekers met nieuwe woorden voor een oud pleidooi. Van de door Stichting Behoud de Kamp zo vurig gehoopte politieke heroverweging, nu het plan door een procedurefout opnieuw ter tafel lag, was geen sprake.

Er is weliswaar ‘respect en begrip’ voor de onvermoeibare strijd voor de enige onbeboste stuwwal uit de voorlaatste IJstijd. Maar die strijd overtuigt met name de drie grote fracties niet. ‘Ik heb geen nieuwe argumenten gehoord’, aldus Karst Spijkervet (VVD). Als enige kleine fractie sluit ook de ChristenUnie zich daarbij aan, naar eigen zeggen om een democratisch genomen besluit niet te frustreren.

Alternatieven

Christelijke Partij Burgerbelangen, BuitenGewoon Leefbaar, Socialistische Partij, PvdA-ers Harm Speelman en Wim Sommer en de fractie Progressief Alternatief Steenwijkerland (PAS) hebben geen nieuwe redenen nodig voor hun ‘nee’ tegen De Schans. Wat Folkert Jellesma (PAS) betreft volstaan de oude argumenten: ‘Een wegenpatroon dat ouder is dan onze stadsgrachten, een stuwwallandschap op wereldniveau met grote aardkundige waarden’.

Nieuw zijn de vele alternatieve bouwopties: ten westen van de Ruxveenseweg bijvoorbeeld, of op vrijkomend terrein van tapijtfabrieken Betap en Crilux, bij Sportlust. Locaties die volgens wethouder André van de Nadort niet voldoende capaciteit en dus geen soelaas bieden. ‘We hebben de komende zeven jaar zeker grond voor duizend woningen nodig.’

De SP stelt dat inwoners zich steeds meer zorgen maken over hoe de gemeente met de beschikbare ruimte omspringt, de ChristenUnie ageert dat in ‘een mooie tuin’ als Steenwijkerland altijd wel ergens een bouwlocatie op bezwaren zal stuiten.

Het bouwrijp maken van De Schans stond gepland voor dit najaar, de kaveluitgifte voor begin 2008. Het plan is met minstens negen maanden vertraagd, door een opeenstapeling van fouten en te laat verstuurde documenten richting provincie en later Raad van State.

Dat veranderde inhoudelijk niets aan het plan. Een raadsmeerderheid koos er daarom voor ‘de gevolgen van een procedurefout te repareren’. Over de verkeersproblematiek in de kern Zuidveen spreekt het college op 5 februari weer met Plaatselijk Belang.
Labels

« Terug