Buitenplaats De Eese historisch monument

zaterdag 08 oktober 2005 16:57

8 OKTOBER 2005 - EESVEEN - Steenwijkerland wil buitenplaats De Eese in Eesveen aanwijzen als historisch Monument. Hiervoor wil men aan een positief advies uitbrengen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Artikel uit De Stentor van 08-10-2005

Buitenplaats De Eese historisch monument

van onze medewerker

8 OKTOBER 2005 - EESVEEN - Steenwijkerland wil buitenplaats De Eese in Eesveen aanwijzen als historisch Monument. Hiervoor wil men aan een positief advies uitbrengen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Rijksdienst voor Monumentenzorg is met het voorstel gekomen om tot een verfijning van historische buitenplaatsen te komen. De Eese wordt gezien als een fraai voorbeeld van een middeleeuwse havezate, omgeven door een vroeg twintigste- eeuws landbouwbedrijf met gebouwen binnen een landschappelijke parkaanleg.

In de commissiebehandeling sputterde eigenlijk alleen BuitenGewoon Leefbaar bij monde van Antje Doorenspleet tegen. Ze vroeg zich af waarom het in de gemeente Westerveld gelegen gedeelte van het landgoed niet bij de aanwijziging is betrokken, terwijl in dit gebied toch ook bijzondere landschappelijke waarde aanwezig is. Bovendien vindt ze het eeuwig zonde dat de monumentale boerderij Bosloo zal worden afgebroken en op een andere plaats vervangen door nieuwbouw. Ze mist bovendien een deskundig adviesrapport in de beraadslaging. Tevoren had echter rentmeester ir W.G. Nijlant van ’t Schoutenhuis namens de eigenaren geïnformeerd, dat dit rapport niet tijdig kan worden geleverd. Wethouder Anne Beeltje liet weten dat het ministerie niet opnieuw uitstel van het gemeentelijk advies geeft. In het advies zal worden verzocht het aan te leveren deskundigenrapport alsnog in de besluitvorming te betrekken. De eigenaren van De Eese zijn overigens voor het plan. Door Gjalt de Haan (ChristenUnie) gevraagd naar voor- en nadelen van de aanwijzing tot rijksmonument, gaf de wethouder aan dat het belangrijk is dat het stuk historisch landschap op deze wijze behouden zal blijven. Voor de belanghebbenden geeft het wellicht belemmeringen in de bedrijfsvoering. Beeltje verwacht niet zozeer toeristisch voordeel, zoals Ruud Ross (VVD) opperde. ‘Het zal geen trekpleister als Giethoorn worden. Ik vertrouw erop dat het gebied wel

voor publiek toegankelijk blijft.’ Het historisch monument zal gemeente Steenwijkerland geen extra investering kosten omdat het een rijksmonument betreft

Labels
In de media

« Terug