zaterdag 29 april 2006 11:01 De verkiezingen mochten goed verlopen en bleven voor ons niet zonder gevolgen.
Op 13 maart werden alle partijen uitgenodigd door de PvdA, als grootste partij en initiatiefnemer, voor een inventarisatieronde voor de vorming van de coalitie.
Alle partijen kregen de tijd om hun licht te laten schijnen over een aantal speerpunten. Het was een goed gesprek waarbij we konden concluderen dat er wel degelijk raakvlakken waren.
Coalitievorming.
De verkiezingen mochten goed verlopen en bleven voor ons niet zonder gevolgen.
Op 13 maart werden alle partijen uitgenodigd door de PvdA, als grootste partij en initiatiefnemer, voor een inventarisatieronde voor de vorming van de coalitie.
Alle partijen kregen de tijd om hun licht te laten schijnen over een aantal speerpunten. Het was een goed gesprek waarbij we konden concluderen dat er wel degelijk raakvlakken waren. Op 16 maart werden we tot onze verrassing uitgenodigd voor verdere besprekingen om te komen tot een coalitie van PvdA, CDA, ChristenUnie en Buitengewoon Leefbaar. Doorslaggevend hiervoor waren onze sociale uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma en de raakvlakken met PvdA. Men wil Steenwijkerland een nog socialer gezicht geven. De onderhandelingen die hierop volgden werden gevoerd met wederzijds respect en in een goede sfeer met ruimte voor ieders inbreng. Op 25 maart werden de handtekeningen onder het coalitieakkoord gezet. Zaken uit ons verkiezingsprogramma kunnen we hierin terug vinden, op het gebied van wonen, werken, maatschappelijke zorg, welzijn, mobiliteit en infrastructuur. Op 4 april 2006 zal dit coalitieakkoord worden aangeboden aan de raad en ook openbaar worden gemaakt.
Collegevorming.
Tijdens de verkiezingen hadden we al aangegeven een goede kandidaat voor het wethouderschap te hebben. We hadden een programmatische voorkeur voor de portefeuille Sociale Zaken, maar onze kandidaat was breed inzetbaar. Het terug brengen van het aantal wethouders van 5 naar 4 hebben we gesteund zowel tijdens de kerntakendiscussie als in de inventarisatieronde voor de coalitiebespreking. Dit betekende twee wethouders voor de PvdA (8 zetels) één voor het CDA (5zetels) en één voor de ChristenUnie (2 zetels) samen met Buitengewoon Leefbaar (2 zetels). We dachten de steun van BL voor onze kandidaat te hebben en waren bereid tot het maken van afspraken. Buitengewoon Leefbaar wilde zelf een wethouder leveren. Als alternatief samen met de ChristenUnie een deeltijd wethouderschap. Voor onze kandidaat wethouder was dit alleen al uit praktische overwegingen onmogelijk. Om daarom af te zien van een wethouderspost zou zeer ongeloofwaardig overkomen. We hadden een goede kandidaat en net zoveel rechten als Buitengewoon Leefbaar. De kandidatuur werd gesteund door het CDA en ook door de PvdA. Hierop besloot Buitengewoon Leefbaar uit de onderhandelingen te stappen. Dit heeft tot gevolg dat het nieuwe college wordt gevormd door Wout de Vries, Andre van de Nadort (PvdA), Peter van der Terp (CDA) en Henk Boxum (ChristenUnie).
Vrouwk Bruining.