Henk Boxum wordt wethouder Steenwijkerland

dinsdag 04 april 2006 10:59

BGL levert geen wethouder
door RIET DE WILD
De Stentor 27 MAART 2006 - STEENWIJKERLAND - Omdat BuitenGewoonLeefbaar (BGL) geen eigen wethouder mocht leveren voor het nieuwe college van de gemeente Steenwijkerland, is de partij afgelopen weekeinde op het laatste moment afgehaakt tijdens de coalitievorming. De wethoudersploeg wordt nu gevormd door Wout de Vries en André van den Nadort (PvdA), de CDA’er Peter van der Terp en Henk Boxum van de ChristenUnie.

BGL levert geen wethouder

door RIET DE WILD

27 MAART 2006 - STEENWIJKERLAND - Omdat BuitenGewoonLeefbaar (BGL) geen eigen wethouder mocht leveren voor het nieuwe college van de gemeente Steenwijkerland, is de partij afgelopen weekeinde op het laatste moment afgehaakt tijdens de coalitievorming. De wethoudersploeg wordt nu gevormd door Wout de Vries en André van den Nadort (PvdA), de CDA’er Peter van der Terp en Henk Boxum van de ChristenUnie. Met name voor de ChristenUnie was een eigen deeltijdwethouder van BGL onbespreekbaar omdat de fractie vasthield aan het fulltime-wethouderschap van Henk Boxum. BGL-fractievoorzitter Bert Dedden kwalificeerde de gang van zaken als ‘intrige van het CDA’, omdat de christen-democraten onderhandelingssteun gaven aan de ChristenUnie die een volwaardige vierde wethouderszetel opeiste. ‘Terwijl de ChristenUnie de kleinste partij is. Bij de verkiezingen kregen ze nog iets minder stemmen dan wij’, aldus BGL. In de persverklaring die BGL zaterdag rondstuurde, geven zij aan dat de PvdA door het CDA als het ware ‘gedwongen’ werd de keuze voor ChristenUnie te steunen ‘om de coalitie niet in gevaar te brengen’. Vrouwk Bruining, lijsttrekker van de CU, vindt het onzin haar partij de schuld te geven. ‘We zijn er van begin af aan op uit geweest onze wethouder samen met BGL in het college te krijgen. Deeltijdwethouders waren voor ons geen optie.’ Hemmie Holweg (CDA) stelt dat altijd op vier wethouders is gekoerst, waarbij de verdeling twee-een-een zou zijn. ‘Een halve stem telt niet in het collegebeleid en kan staatsrechtelijk niet. Daarom waren en zijn we tegen deeltijdwethouders.’ PvdA-er Wout de Vries concludeert dat over het collegeprogramma in de raad dus wel overeenstemming van vier partijen is, maar dat het wordt uitgevoerd door drie. ‘BGL zal de uitvoering kritisch gaan volgen’, aldus

Dedden. ‘Maar dat is ook de taak van een gemeenteraad’, pareerden andere partijen. Hoofdthema in het collegeprogramma is woningbouw. Gestreefd wordt naar 250 tot 275 nieuwe huizen per jaar. Het stimuleren van de economie moet Steenwijkerland in de komende raadsperiode 1.850 extra banen opleveren. Verkeersknelpunten in Blokzijl en Zuidveen moeten worden opgelost. De collegeportefeuille financiën komt in handen van Wout de Vries. Ruimtelijke ordening gaat naar Van de Nadort en Van der Terp wordt onder meer verantwoordelijk voor economische zaken en landbouw. Henk Boxum krijgt sociale zaken, verkeer, vervoer en gebiedsgericht beleid.
Labels

« Terug