Water vanuit riolering de helft schoner

donderdag 06 januari 2005 16:20

Artikel uit De Stentor van 06-01-2005

Water vanuit riolering voor de helft schoner

van een onzer verslaggevers

6 JANUARI 2005 - STEENWIJKERLAND - Aan de gemeente Steenwijkerland per 2006 de taak de helft minder vuil vanuit de riooloverstorten te lozen op het oppervlaktewater. Deze vuilreductie vanuit de riolering is vastgelegd in het afvalwaterakkoord Steenwijk, dat de gemeente Steenwijkerland en waterschap Reest en Wieden gisteren hebben afgesloten.

Het akkoord is ondertekend door wethouder Teun Boxum van de gemeente Steenwijkerland en dijkgraaf Marga Kool van waterschap Reest en Wieden. Plaats van handeling was de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Steenwijk. Met het sluiten van het akkoord verwacht de gemeente Steenwijkerland 800.000 euro te besparen.

Steenwijkerland moet per 2006 voldoen aan de basisinspanning voor de riolering. Dit betekent dat vijftig procent minder vuil vanuit de riooloverstorten geloosd mag worden op het oppervlaktewater. De vuilreductie vanuit de riolering, waarvoor de gemeente moet zorgen, wordt op de zuivering aan de Verlaatseweg in Steenwijk-West gerealiseerd.

Waterschap Reest en Wieden wil deze inspanning verder uitbreiden door het water dat uit de zuiveringsinstallatie komt nog eens voor de helft ‘schoner’ te maken dan het nu is door de hoeveelheden stikstof en fosfaat te halveren. Stikstof en fosfaat komen uiteindelijk vanuit de rioolwaterzuivering Steenwijk in het kwetsbare water van Nationaal Park De Weerribben en natuurgebied De Wieden terecht. Met de halvering van de hoeveelheden stikstof en fosfaat wordt een belangrijke stap genomen in de richting van de strengere Europese normen, waaraan de waterkwaliteit in dit gebied in 2015 moet voldoen.

Het waterschap financiert deze extra zuivering, maar weet zich financieel gesteund door de gemeente die de helft van de besparing inlegt en de provincie Overijssel, die het waterschap een subsidie van één miljoen euro in het vooruitzicht heeft gesteld.

Het totale project wordt uitgevoerd door waterschap Reest en Wieden en is volgens het waterschap een enorme verbeteringsslag voor de waterkwaliteit van de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden. ‘Een verdere kostenbesparing van enkele tonnen is nog mogelijk door het project te koppelen met een onderzoeksproject, dat met Europese subsidie wordt gefinancierd’, aldus een woordvoerder van het waterschap.

De afspraken over de investering in de riolering en zuivering en het terugdringen van de vervuiling zijn vastgelegd in het afvalwaterakkoord. In dit akkoord hebben Steenwijkerland en Reest en Wieden afgesproken gezamenlijk een installatie voor zandfiltratie op de zuivering Steenwijk te bouwen. Met een zandfiltratie ondergaat het gezuiverde water van de zuiveringsinstallatie een nabehandeling, waarmee extra hoeveelheden zwevende stof, stikstof en fosfaat worden verwijderd.

De realisatie van de zandfiltratie in Steenwijk wordt mogelijk door een investering van de gemeente en het waterschap. De capactiteit van deze installatie wordt bovendien ruimschoots verdubbeld, omdat de provincie Overijssel het project wil subsidiëren
Labels
In de media

« Terug