Gemeente geeft opdracht voor realisatie jeugdkaart

vrijdag 23 maart 2007 10:47

STEENWIJKERLAND - Het college van burgemeester en wethouders in Steenwijkerland heeft onderzoeksbureau I&O Research opdracht gegeven te beginnen met de realisatie van de jeugdkaart.
Artikel de Stentor en reactie fractie ChristenUnie

DE STENTOR - De jeugdkaart moet inzicht geven in de leefwereld van kinderen en jongeren tot 23 jaar. De uitkomsten van de jeugdkaart worden gebruikt bij het ontwikkelen van het jeugdbeleid. Met het uitwerken van de jeugdkaart is een bedrag van bijna 40.000 euro gemoeid. In oktober 2006 heeft het college de startnotitie jeugdbeleid vastgesteld. In de startnotitie is aangegeven dat in 2007 een jeugdkaart het licht moet zien. Deze jeugdkaart beschrijft de leefwereld van jongeren. Onderwerpen als thuissituatie, gedrag en schoolloopbaan komen aan de orde. Bij het verzamelen van de nodige informatie voor de jeugdkaart gaat het onderzoeksbureau onder meer gebruik maken van bestaande bronnen en daarnaast worden jongeren (en hun ouders) rechtstreeks benaderd. Het is de bedoeling, dat de jeugdkaart in mei 2007 gepresenteerd wordt.

Fractie ChristenUnie

Met het college zijn we van mening dat het nodig is om inzicht te hebben in de leefwereld van de jeugd om te komen tot een goed en resultaatgericht jeugdbeleid.De voorgestelde jeugdkaart kan o.i. dat inzicht verschaffen naast de gegevens uit SIC en de omnibusenquête.
Goed is het om ouders hierin te betrekken. Uiteindelijk zijn zij de verantwoordelijken voor de opvoeding en het welbevinden van hun kinderen. Goed is het ook om niet alleen maar over de jeugd te spreken maar ook hen de mogelijkheid te bieden problemen, wensen en ervaringen kenbaar te maken, het gaat hier om hen!
We vinden het dan ook een goed voorstel en gaan akkoord.
Wel willen we u als college nog het volgende meegeven:
In het kader van de veiligheid is er destijds een jeugdavond belegd, die wij als positief hebben ervaren. Is het niet mogelijk om ook in het kader van het jeugdbeleid een avond voor de jongeren te beleggen nadat de enquêtes geïnventariseerd en geanalyseerd zijn?Op deze avond de uitslagen bekend te maken en aan te geven wat er met deze uitslagen gaat gebeuren? De jongeren tevens nog eens de mogelijkheid geven hierop te reageren? De uitkomst van deze avond kan bij het vervolg traject worden meegenomen. Ook kunnen de prijzen waarover wordt gesproken op deze avond worden uitgereikt.
Men kan de jeugd betrekken bij de politiek d.m.v. een enquête maar ook rechtstreeks benaderen.

Labels

« Terug