Uitstel bouw rietloods

vrijdag 23 maart 2007 10:44

BELT - SCHUTSLOOT - Opnieuw uitstel voor de firma Lok en weer nader onderzoek naar de behoefte aan rietloodsen en mogelijk geschikte bouwlocaties hiervoor in Belt - Schutsloot.
Artikel de Stentor plus inhoudelijke reactie ChristenUnie

De Stentor -
Dat rolde deze week uit de bus in de gemeenteraad van Steenwijkerland, die in meerderheid tegen de bouw stemde van een vijftien meter hoge loods aan de Belterweg. Dat collegevoorstel had al voor tweespalt in het dorp gezorgd. De gewenste bouw voor het familiebedrijf Lok stuitte op grote bezwaren vanuit de bevolking. De raadsfractie van PvdA, CPB en BGL toonden hier begrip voor door met een motie te komen voor hernieuwd onderzoek. "Het aanzicht van Belt-Schutsloot verdraagt zich niet met zo'n grootschalige loods", zo stelt men. Alhoewel de politiek unaniem het economisch belang erkent van rietteelt, alsmede de noodzaak van overdekte opslagplaatsen voor verwerking van kwaliteitsriet. Harm Speelman (PvdA) zei: "We willen echt de bedrijfsvoering van Lok niet belemmeren, maar een loods van deze omvang past hier gewoon niet." Na lang wikken en wegen koos de fractie van PAS "voor de leefbaarheid" en dus tegen de megaloods. De VVD vond het "niet consequent" om nu nog nee te zeggen tegen de enige optie waarmee de voormalige gemeente Brederwiede vele jaren geleden wel akkoord ging. Zo ook de ChristenUnie. De CU is geen voorstander, maar "we zien geen andere oplossing".Volgens wethouder André van de Nadort is de gevraagde twee maand onderzoekstijd "niet haalbaar", maar hij wil wel zo snel mogelijk rapport uitbrengen over mogelijkheden voor overdekte opslag en verwerking van riet. Eén van de opties is volgens de PvdA realisatie van gemeenschappelijke accommodaties voor de rietteeltsector.

Rietteler Dik Lok liet eerder al weten dat de bouw van een nieuwe loods van vitaal belang is voor het voortbestaan van zijn bedrijf in Belt-Schutsloot. Belangrijk voor zijn nauw verweven bedrijfscombinatie van rietteelt en visserij is concentratie van gebouwen. De familie is al vier jaar bezig met vervanging en vergroting van een bestaande loods en staafde dit met diverse onderzoeken.

"Om dit gebied in stand te houden, moet er meer verdiend kunnen worden met rietteelt", constateerde bijvoorbeeld de Algemene Vereniging Rietcultuur Nederland.


Reactie Fractie ChristenUnie

Vanuit het oude bestemmingsplan was hier ruimte voor een rietteelt en verwerkingsbedrijf.

Een belangrijke economische activiteit. Een stuk landschapsonderhoud door burgers wat gestimuleerd mag worden. Het draagt ook bij aan een stukje leefbaarheid, bedrijvigheid bij en in een kern.

Voor een moderne bedrijfsvoering is een rietloods nodig i.v.m. kwaliteit en concurrentie. Een aanvraag werd daarvoor door de ondernemer ingediend.

In juni 2005 heeft het college besloten om hiervoor een bestemmingsplanprocedure op te starten. Op 6 sept werd commissie BWM over dit voorontwerp geïnformeerd. Geen bezwaren vanuit de commissie, wel een enkele opmerking 

Nu komen er bezwaren, met name over de omvang van de loods. "Een loods als deze past niet binnen de kern Belt-Schutsloot, dat zou je niet moeten willen." Ook wij hebben er moeite mee, maar wanneer we hier NEE tegen zeggen heeft dat consequenties voor deze ondernemer.
Dan moeten we die aanvaarden en moeten we zoeken naar een alternatieve locatie op een redelijke termijn. Hiertoe zien wij op korte termijn geen mogelijkheid en een alternatieve locatie wordt ook door anderen niet aangedragen.

Deze ondernemer is al jaren bezig met deze plannen en het lijkt ons niet eerlijk om hem nog weer jaren te laten wachten. Mocht het college de kans zien om op redelijke termijn met een alternatieve locatie te kunnen komen dan zullen we ons alsnog beraden. Graag horen we een reactie van de wethouder. 

We willen nog wel opmerken dat wij begrepen hebben uit gesprekken dat het contact van deze ondernemer, over deze plannen, met de inwoners van Belt-Schutsloot geen schoonheidsprijs verdient, in tegendeel. Wij betreuren de negatieve gevoelens die hieruit zijn voortgekomen. Ook zijn wij niet onder de indruk van de dreiging van deze ondernemer dat indien de raad tot een negatief advies komt zij zich genoodzaakt zien om in een verdere procedure bij de Raad van State het plan wel gerealiseerd te krijgen. 

Wij hebben ingestemd met het collegevoorstel omdat ons inziens blijkt dat er op redelijk korte termijn geen andere locatie aan te wijzen is.

Labels

« Terug