ChristenUnie en SP op winst in Overijssel

Marjan van der Bent.jpgdonderdag 08 maart 2007 09:19

DE STENTOR 8 MAART 2007 - De SP en de ChristenUnie waren gisteravond onmiskenbaar de grootste winnaar bij de Statenverkiezingen in Overijssel. De SP heeft haar aantal zetels gisteren verdriedubbeld (van twee naar zes). De ChristenUnie was goed voor bijna een verdubbeling. Zij waren gisteravond onmiskenbaar de grootste winnaar bij de Statenverkiezingen in Overijssel.

 


Deels moest de PvdA die winst in de uitslagen bekopen, de partij zakte terug van 12 naar 9 zetels. De VVD bleef stabiel en het CDA zakte licht - van 19 naar 17 zetels. Maar blijft met ruim eenderde van alle uitgebracht stemmen de grootste partij in Overijssel.
Opvallend genoeg heeft rechts in Overijssel niet geprofiteerd van de afkalving die zich bij de landelijke VVD heeft afgetekend - ten gunste van de groep Wilders. In de landelijke peilingen staat Wilders inmiddels op een flinke winst, maar de verwachting dat het verschijnsel ook in de provincies te zien zou zijn kwam in Overijssel in ieder geval niet uit. De lijst Fortuyn (voorheen LPF Overijssel) verloor de enige zetel in de Staten en het in de campagne uiterst agressieve Nieuw rechts kreeg geen poot aan de grond bij de Overijsselse kiezer.
Ook nieuwkomers als de Partij van de Dieren en Leefbaar Overijssel haalden het niet, al hadden de beide lijsttrekkers (Madzy van der Plaats en Jan Vos) vooraf allebei stiekem op één zetel gerekend.
Lijsttrekker Theo Rietkerk neemt nu het voortouw in de komende formatie. Hij is van plan een informateur te zoeken ‘waarmee alle partijen kunnen leven’ en wil vrijdag zonder voorkeuren vooraf alle lijsttrekkers aan de tafel noden.
In theorie zou de huidige coalitie van CDA, PvdA en VVD een doorstart kunnen maken: ze hebben straks een meerderheid van 33 zetels (van de in totaal 47 die de Overijsselse staten straks zullen tellen). Maar Rietkerk zegt dat hij ‘goed naar de Overijsselse kiezer’ zal luisteren, en de wensen van de partijen nadrukkelijk in kaart wil brengen.
Die coalitieonderhandelingen lijken nu al spannend te worden. ‘Er zijn aanzienlijk meer puzzelstukjes dan vier jaar geleden’, zegt Carry Abbenhues, lijsttrekker van de PvdA.
Er zou in Overijssels zelfs naar landelijk voorbeeld een coalitie gesmeed kunnen worden van PvdA, CDA en de ChristenUnie, zo werd gisteravond al volop gepuzzeld.

Labels

« Terug