Algemene Beschouwingen - Mening van de ChristenUnie over de meerjarenbegroting van de gemeente.
Op 10 november is tijdens de raadsvergadering gesproken over het voorstel van het College over de meerjarenbegroting van de gemeente Steenwijkerland. Omdat de ChristenUnie het niet eens is met een aantal van de keuzes van het College, hebben een alternatieve begroting gemaakt waarin we meer dan het College de nadruk leggen op investeren in MENSEN. Waarom we dit precies hebben gedaan en welke keuzes wij maken, leest u in de uitgebreide bijdrage van de ChristenUnie.
Voorzitter,
Bij de behandeling van de Perspectiefnota, heeft de CU aangegeven te overwegen om een alternatieve begroting in te dienen. Nadat we de meerjarenbegroting hadden bestudeerd, hebben we besloten om dat inderdaad te doen. Ik zal zo meteen een amendement op de meerjarenbegroting indienen.
De belangrijkste reden om met een alternatieve begroting te komen, is, dat de CU vindt dat het college teveel geld wil besteden aan de fysieke omgeving, zeg maar aan gebouwen en wegen en aan ICT, terwijl de CU vindt dat het nu juist tijd is om extra geld te investeren in MENSEN.
Als voorbeeld wil ik de WMO noemen. We weten dat de rijksbijdrage voor de zorgtaken de komende jaren flink zal afnemen. Dat betekent dat we grote haast moeten maken om de zorg anders te organiseren. Dat we de zorg slimmer en beter moeten organiseren, want als we dat niet doen, dreigt het gevaar dat we de zorg flink zullen moeten uitkleden. Dat de zorg veel soberder zal worden. Wij verwachten van het college dan ook een gevoel van urgentie om met de zorg aan de slag te gaan. Maar wat schetst onze verbazing? In de meerjarenbegroting wordt wel aangekondigd dat de budgetten naar beneden gaan, maar het college doet geen enkele suggestie voor een oplossingsrichting? Wat mogen de inwoners van Steenwijkerland van dit college verwachten als het om de zorg gaat? In de meerjarenbegroting kunnen wij geen antwoorden vinden op deze vraag.
De ChristenUnie stelt in de alternatieve begroting voor om in de jaren 2016 en 2017 totaal 350.000 Euro extra vrij te maken voor innovatie in de zorg. Vernieuwende projecten die erop gericht zijn de zorg meer integraal te benaderen, zodat we straks de zorg beter kunnen organiseren en goede zorg kunnen blijven bieden aan de Steenwijkerlanders.
Ook op het gebied van werk willen we vaart maken. Naast het Wiedenplan dat er moet komen, is het ook nodig om extra te investeren in de IGSD-NWG organisatie. Volgens de huidige directeur hebben beide organisaties op dit moment hun zaakjes niet op orde. De bestanden zijn vervuilt, goede cijfers zijn niet voldoende beschikbaar en ook is er onvoldoende geld voor vervangingsinvesteringen. Volgens de CU een onderwerp dat we als raad integraal zouden moeten afwegen bij de begroting. Daarom hebben we in onze alternatieve begroting ook geld vrijgemaakt voor IGSD en NWG zodat deze organisaties de mensen in Steenwijkerland beter en sneller weer aan werk kunnen helpen. Natuurlijk is het nodig om als raad nog uitgebreid te discussiëren over de situatie bij de IGSD en NWG. Daarom moet u het bedrag dat we daarvoor hebben gereserveerd zien als een soort stelpost. We kunnen nog bepalen hoe we het geld gaan inzetten, maar duidelijk is dat er extra geld nodig is.
Het college heeft geen geld opgenomen in de begroting voor de IGSD en NWG, maar komt nog deze maand met een apart voorstel. Ze vraagt daarin ruim 1,3 miljoen voor alleen de IGSD die ze ten laste wil brengen van de Algemene Reserve. Daarnaast doet ze nog andere voorstellen die gedekt moeten worden uit de reserves en die nog niet in deze begroting zijn opgenomen van ruim 460.000 Euro.
Voorzitter, dat roept de vraag op, hoe het college deze meerjarenbegroting nu ziet? In de pers heeft u gezegd dat het goed gaat met de gemeentelijke financiën. Maar nu weet u al dat u nog veel meer geld uit de reserves gaat halen, dan nu in de begroting staat. Daarmee zet u de burgers en deze raad toch op het verkeerde been?
De CU vindt dat een meerjarenbegroting de echt belangrijke zaken moet bevatten die al bekend zijn voor het komende jaar. Alleen dan kunnen we een integrale afweging maken. De begroting verliest aan betekenis, wanneer er voor allerlei zaken na het vaststellen van de begroting, nog voorstellen worden gedaan. Voor onvoorziene dingen, is dat logisch, maar alle bekende investeringen moeten wat ons betreft worden meegenomen bij de begrotingsbehandeling.
Voorzitter,
Het college komt met forse bezuinigingsvoorstellen om de begroting sluitend te maken. En ondanks de voorgestelde bezuinigingen, sluit 2018 af met een tekort. Ook worden opnieuw, ik heb het al gezegd, de reserves aangesproken om in 2016 en 2017 de begroting sluitend te maken.
Waarom is dat allemaal nodig? Wel het is nodig om geld vrij te maken voor nieuw beleid. Zoals het voorstel van het college om een reserve Impulsgelden in het leven te roepen. Daarin zou maar liefst 800.000 Euro moeten in 2016 en 800.000 Euro in 2017. En waar wordt dat geld voor gebruikt? Dat is niet helemaal duidelijk, maar we krijgen de indruk dat het vooral om investeringen in STENEN gaat.
De ChristenUnie stelt voor om veel minder te bezuinigen. In onze alternatieve begroting stellen we voor om de bezuinigingen op de subsidies volledig te schrappen. Die bezuiniging veroorzaakt wel veel onrust en is helemaal niet nodig.
We hebben een vraag over hoe u de bezuinigingen hebt ingeboekt. In de meerjarenbegroting geeft u aan te gaan bezuinigen op in ieder geval de bibliotheken en het vormingswerk? Wat is daarvan waar? U zou toch eerst met de raad overleggen? Waarom staan deze forse bezuinigingen al ingeboekt? En zijn er in de begroting ook op andere posten al bezuinigingen opgenomen? Het is erg ondoorzichtig en het roept bij ons en anderen vragen op. Ik hoor graag hoe het precies zit met de ingeboekte bezuinigingen.
Ook stellen we voor om niet te bezuinigen op de gladheidsbestrijding. Gladheidsbestrijding is rechtstreeks gekoppeld aan veiligheid en die bezuiniging moet wat ons betreft dan ook zeker van tafel.
Voorzitter, de alternatieve begroting van de ChristenUnie is sluitend voor alle jaren. Dat komt onder andere doordat we bezuinigen op het bestedingsplan en doordat we het instellen van de reserve Impulsgelden uitstellen en de bedragen lager maken. Op die manier maken we ruimte voor extra investeringen in de zorg en in de IGSD-NWG.
Ook wil de CU in 2016 en 2017 100.000 Euro per jaar extra vrijmaken voor de kernen en wijken. Wij vinden dat het niet zo moet zijn dat we als college en raad extra geld vrijmaken om zelf allerlei plannen te bedenken, maar dat het veel beter is om geld vrij te maken zodat de mensen in de kernen en wijken kunnen bepalen wat ermee moet gebeuren.
Tenslotte Voorzitter,
Stelt de CU ook voor om extra geld vrij te maken voor de bibliotheek. Geld dat gebruikt moet worden om de bibliotheek toekomstbestendig te maken. Bibliotheken hebben een belangrijke functie, zowel in het algemeen om leesmateriaal ter beschikking te stellen om lezen te bevorderen maar ook om bv laaggeletterdheid te bestrijden. Toch is het nodig dat de bibliotheek innoveert. Met de komst van e-boeken en internet verschuiven de behoeften van de mensen op het gebied van lezen. Wij willen de bibliotheek stimuleren tot innovatie om zich op de toekomst voor te bereiden. We doen dat door 25.000 Euro extra ter beschikking te stellen in 2016 en 2017.
Voorzitter,
Vinden wij alle plannen van het college slecht?
Nee, dat is niet zo. De CU vindt alleen dat de prioriteit bij investeren in MENSEN zou moeten liggen in niet bij investeringen in STENEN. Daarom hebben wij een alternatieve begroting gemaakt, die we aan alle fracties hebben aangeboden.
- Labels
- Weblog