Vertrouwen in fusie sociale diensten
Vrouwk Bruining (ChristenUnie): ‘Het belangrijkste is de burger en die stellen we hier centraal. Wij hebben er vertrouwen in.’
Medio januari maakten de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld bekend hun sociale diensten te willen fuseren. Om de nieuwe schaalgrootte per 1 januari 2006 al te kunnen verzilveren (een flinke subsidie van het Rijk), moet het fusievoornemen voor 1 maart aanstaande bij het ministerie worden gemeld. Reden waarom de politiek op korte termijn een besluit moet nemen over het wel of niet fuseren van beide sociale diensten.
De formele samenwerking kan dan per 1 juli z’n beslag krijgen en voor gezamenlijke huisvesting - als het even kan al in een verzamelgebouw nabij het CWI in Steenwijk - wordt 1 juli 2006 als datum genoemd.
De PvdA zet nog veel vraagtekens bij de mogelijke fusie. ‘Levert het ons wel zoveel op als ons wordt voorgehouden’, wilde André van de Nadort weten. Ook het CDA zette vraagtekens, met name op het financiële vlak. En hetzelfde gold voor de VVD. Deze fractie ziet de fusie in tegenstelling tot de PvdA als een ‘win-win situatie. Jammer dat Meppel er niet bij in zit’, aldus Karst Spijkervet. Immers, Meppel en Westerveld zijn aangewezen op het CWI in Steenwijk.
GroenLinks/D66 was aanvankelijk faliekant tegen onder meer vanwege het bestuur van de ISD. ‘Het bestuur is in handen van niet gekozen bestuurders, wij hebben er niets meer over te zeggen. Ondemocratisch, een hele kwalijke zaak’, aldus André de Boer. Ook de CPB wil graag ‘bestuurlijke invloed op de nieuwe organisatie’.
Wethouder Henk Gielen liet weten dat in het bestuur in ieder geval beide de secretarissen van beide gemeenten zitting nemen, evenals de portefeuillehouders van beide gemeenten.
Tim Tromp, hoofd van de afdeling maatschappelijke zaken in Steenwijkerland, benadrukte richting raads- en commissieleden dat de huidige organisatie erg kwetsbaar is. Voor de gewenste specialismen is een bepaalde schaalgrootte nodig. En die hebben beide gemeenten momenteel niet. Om mensen te specialiseren, heb je omvang nodig. Met de fusie wordt de organisatie groot genoeg om professionaliteit en continuïteit te waarborgen, aldus Tromp.
Koren op de molen van De Boer (GroenLinks/D66), die richting wethouder en gemeentesecretaris opmerkte dat ‘samenwerking geen doel op zich mag zijn. We moeten alleen samenwerken als het gunstig is voor de cliënt.’ Met de opmerking van Tromp in het achterhoofd - ‘een goede schaalgrootte is nodig om een cliënt goed te kunnen bedienen’ - wilde De Boer nog wel eens nadenken over de fusie. ‘Maar de aansturing blijft een zorgelijk zaak.’
Vrouwk Bruining (ChristenUnie): ‘Het belangrijkste is de burger en die stellen we hier centraal. Wij hebben er vertrouwen in.’ Hetzelfde geldt voor het CDA, de VVD en CPB.
- Labels
- In de media