Peiling: meerderheid winkeliers in Steenwijkerland wil geen verruiming koopzondagen

zaterdag 20 juni 2015 21:00

De ChristenUnie heeft in de maand juni een peiling gehouden onder winkeliers in Steenwijkerland en gevraagd wat hun voorkeur is als het gaat om de openstelling op zondagen. Aanleiding is het voorstel van het college voor een nieuwe winkeltijdenverordening met daarin de mogelijkheid voor winkeliers om op alle zon- en feestdagen open te zijn.

Ruim 100 winkels zijn bezocht. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen grote of kleine winkeliers, franchise-ondernemers of grotere ketens. Bij 92 van de winkels was de eigenaar-ondernemer aanwezig om de vragen te beantwoorden. Uit de peiling blijkt dat 52% van de winkeliers een voorkeur heeft voor een regeling met een aantal koopzondagen en dat 35% liever helemaal geen koopzondagen wil. Slechts 13% van de winkeliers heefteen voorkeur voor algehele vrijstelling, waarbij winkeliers zelf mogen bepalen wanneer ze open zijn.

Als alleen gekeken wordt naar de mening van de winkeliers in de stad Steenwijk, blijkt het beeld niet wezenlijk anders te zijn. Van de winkeliers in Steenwijk is 62% voor een aantal koopzondagen per jaar, 27% wil liever helemaal geen koopzondagen en 11% is voor een algehele vrijstelling.

Naast de peiling is ook, met steun van het CDA en de CPB, een petitie gestart onder inwoners, winkelpersoneel en winkeliers tegen verruiming van het aantal koopzondagen in Steenwijkerland. Inmiddels hebben 460 inwoners, 23 personeelsleden en 46 winkeliers de petitie getekend. Dat geeft aan dat veel mensen het niet eens zijn met het voorstel van het college om het aantal koopzondagen te verruimen.

Op 23 juni 2015 staat het voorstel van het college over de nieuwe winkeltijdenverordening op de agenda van de gemeenteraad van Steenwijkerland. Wij hopen dat de mening van de winkeliers en van de inwoners telt en dat de gemeenteraad niet akkoord zal gaan met een verdere verruiming van het aantal koopzondagen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Resultaten peiling_definitief - zesdagenisgenoeg451,1 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug