ChristenUnie start actie tegen verruiming van het aantal koopzondagen in Steenwijkerland.

donderdag 04 juni 2015 11:55

De ChristenUnie zal in de maand juni een actie houden onder winkeliers, winkelpersoneel en inwoners van Steenwijkerland om te peilen hoeveel mensen tegen een verdere verruiming van het aantal koopzondagen zijn, want zes dagen per week winkelen is naar onze mening genoeg! Op zesdagenisgenoeg.nl kan een petitie worden getekend.

Het college van Steenwijkerland vraagt de gemeenteraad om op 23 juni in te stemmen met een nieuwe winkeltijdenverordening. Als deze nieuwe verordening wordt aangenomen, betekent het dat de winkels in Steenwijkerland het hele jaar door open mogen zijn. Dus ook op alle zon- en feestdagen. Dat geldt zowel voor de winkels in Steenwijk als voor de winkels in de kernen. Dit is een grote verandering met mogelijk vergaande gevolgen.

Je mag van een gemeentebestuur verwachten dat het alle belangen zorgvuldig afweegt, voordat zo’n grote verandering wordt voorgesteld. Naar de mening van de ChristenUnie is dat in Steenwijkerland onvoldoende gebeurd. Het college heeft via een e-mail de mening gevraagd van een aantal ondernemersverenigingen, maar individuele winkeliers en andere inwoners is niet naar hun mening gevraagd.

De ChristenUnie vindt allereerst dat de zondag een rustdag is. Een geschenk van God aan de samenleving, voor iedereen, gelovigen en niet gelovigen.
Naast deze principiële keuze, zijn er ook economische en sociale argumenten om tegen een verdere verruiming van het aantal koopzondagen te zijn. Door elke zondag open te gaan, geven consumenten niet méér geld uit, alleen op een ander moment. Voor met name kleine ondernemers is het vaak een hele belasting om ook op zondag open te gaan. Het betekent nauwelijks of geen omzetverhoging, maar wel veel meer kosten aan personeel.
Daarnaast botst de vrijheid van de consument om op zondag aankopen te kunnen doen, met de vrijheid van werknemers en ondernemers om een collectieve rustdag te beleven. Een dag om aandacht te kunnen geven aan het gezin, aan hobby’s, aan het verenigingsleven, aan mantelzorg, aan het kerkelijk leven.

De ChristenUnie zal proberen om de gemeenteraad nog op andere gedachten te brengen en om de nieuwe winkeltijdenverordening niet door te laten gaan. Wat daarbij helpt, is wanneer veel mensen de online petitie tekenen en aangeven tegen een verdere verruiming van het aantal koopzondagen te zijn.

Ga daarom naar zesdagenisgenoeg.nl en teken de petitie!

Deze actie is een initiatief van de ChristenUnie in Steenwijkerland en wordt gesteund door CDA en CPB.

Labels

« Terug