De functie van dorpshuizen als verlengde huiskamer vindt de ChristenUnie belangrijk.
Tijdens de raadsvergadering van 17 december 2013 moest de raad zich buigen over wijzigingen van de Algemene plaatselijke verordening Steenwijkerland (Apv). Belangrijk nieuw onderdeel in de Apv is het regelen van lokaal beleid op het gebied van drankverstrekking en –gebruik.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we dat goed regelen, want de risico’s voor vooral jongeren wat betreft alcoholgebruik zijn niet gering. De ChristenUnie hecht heel veel waarde aan het principe dat schade aan de gezondheid en verstoring van de openbare orde door alcoholgebruik voorkomen moet worden.
De ChristenUnie is daarom voor het beperken van happy-hours in de horeca. We hebben samen met enkele andere partijen een voorstel ingediend waarmee happy hours beperkt worden in Steenwijkerland. Het beperken van happy hours dient een helder en uitlegbaar doel: namelijk minder alcoholgebruik. Ook is het goed handhaafbaar. Hoewel happy hours niet heel breed worden ingezet door de horeca in Steenwijkerland, geven we als raad hier een duidelijk statement mee af. Alcohol hoort niet te goedkoop te zijn waardoor mensen verleid worden om snel en veel te drinken.
Wat de gemeente ook moest regelen, is of we wel of niet willen toestaan dat er in zogenaamde paracommerciële horecabedrijven bijeenkomsten van persoonlijke aard (lees: persoonlijke feestjes) met daarbij alcohol mogen plaatsvinden of niet. Bij paracommerciële horecabedrijven kun je denken aan dorpshuizen of multifunctionele centra en bijvoorbeeld sportkantines. Voor ons is duidelijk dat we geen persoonlijke feestjes willen in sportkantines. Maar voor de dorpshuizen is het wel een lastige vraag. Aan de ene kant willen we geen oneerlijke concurrentie voor de horeca mogelijk maken, aan de andere kant willen we tegemoet komen aan de wens van de dorpshuizen en de dorpsbewoners om deze bijeenkomsten in beperkte mate te kunnen organiseren. De functie van de dorpshuizen als verlengde huiskamer is hierin wat ons betreft doorslaggevend. Daarbij denken we aan bijvoorbeeld iemand die jarig is, of mensen die een huwelijksjubileum vieren en thuis de familie en vrienden niet kunnen onderbrengen en dus moeten uitwijken. Voor veel mensen is dan een echte horeca gelegenheid niet precies wat ze zoeken en soms ook te duur. Voor hen is het dorpshuis dan echt een verlengstuk van de huiskamer. Bijeenkomsten die vallen in deze omschrijving moeten wat ons betreft beperkt mogelijk worden gemaakt omdat ze passen binnen de doelstellingen van de dorpshuizen en volgens ons maar zeer beperkt concurrerend zijn voor de horeca.
Uiteindelijk heeft de raad op basis van een, mee door de ChristenUnie ingediend voorstel tot wijziging van de Apv, besloten dat dorpshuizen tot maximaal 9 bijeenkomsten van persoonlijke aard met daarbij alcohol mogen toestaan per jaar. Ze hebben daarbij wel een meldingsplicht, zodat er ook handhaving mogelijk is.
Wat ons betreft een prima uitkomst voor zowel de inwoners, de dorpshuizen en de horeca.
Sietze van Hemmen, raadslid ChristenUnie Steenwijkerland.
- Labels
- Weblog