Raad 27 september

woensdag 28 september 2011 20:48

De raadsvergadering van 27-9 leek er een van grote tegenstellingen te worden. Aan de ene kant de voort te zetten discussie rond de hoofdlijnen rond van het college met de voorgestelde bezuinigingen. Aan de andere kant een aantal voorstellen waarin voor ongeveer €25 miljoen geïnvesteerd wordt in de samenleving.

Afgelopen zaterdag heb ik bij Mix105 al uitgelegd hoe dat werkt. En ook het waarom blijven investeren belangrijk is. Helaas is er alleen over de investeringen gesproken. De bezuinigingsdiscussie is nu naar oktober verplaatst. De meerderheid van de raad laat het stellen van kaders dus nu achterwege en dat betekent dat er uitstel wordt genomen tot aan de begrotingsdiscussie. Gemiste kans! Moet nu dus wel een boeiende begrotingsbehandeling worden.

De investeringen voor de sporthal en De Meenthe gingen eigenlijk zonder slag of stoot. Het besluit over het Investeren Met Gemeenten programma van de Overijssel lag een stuk moeilijker. Is het een package deal waarbij de Faunapassage cruciaal is?

De Faunapassage is een investering in natuur. Hierbij wordt er een verbinding aangelegd bij Muggenbeet tussen de Weerribben en de Wieden. Hiertoe zal de N333 aangepast moeten worden. De CU was indertijd voor aanpassing van de N333 en we wilden ook meewerken aan de Faunapassage. Door het standpunt van de provincie over de N333 zijn deze ideeën in 2010 in de ijskast terecht gekomen. Na de provinciale verkiezingen heeft de provincie gezegd dat de Faunapassage er moet komen. Nu heeft de provincie ervoor gekozen om een package deal te maken. Wij hebben daar geen moeite mee. Dat is normaal in zakelijke afspraken dat je je partner ook datgene gunt wat ze graag wil. Steenwijkerland krijgt geld voor investeringen in Vollenhove, Blokzijl en Kuinre. Ook de nodige investeringen in duurzaamheid worden mogelijk gemaakt.
Omdat het hier gaat om de Essentgelden gaat, geldt ook juist die laatste categorie als voorwaarde.

Het standpunt tav deze investering in natuur heb ik in de commissievergadering al aangegeven. Ik heb de raad toen gewezen op het feit dat er niet alleen naar sociale en economische zaken gekeken moet worden, maar dat we ook zaken als natuur moeten blijven investeren. De grove aanval van D66 om de ChristenUnie te beschuldigen niet voor de investering in natuur te zijn, was volledig de plank mis slaan. Omdat D66 hier ook nog eens de relatie legde met onze christelijke overtuiging, ging Dieke Frantzen over de schreef. Zelfs na twee interrupties wilde ze niet toegeven dat ze fout zat. Je zou bijna denken dat het libertijnse D66 zich weer eens moest afzetten tegen partijen die
christelijke overtuigingen in het publiek debat gebruiken. Het was in ieder geval niet de eerste keer dat D66 de ChristenUnie woorden in de mond legt, die wij niet gesproken hebben.

Labels
Weblog

« Terug