De stand van zaken

woensdag 07 april 2010 20:48

Na de verkiezingen van 3 maart jl. heb ik even een pauze genomen met het bloggen. Dat betekent niet dat er niets is gebeurd. Na de verkiezingen hebben we als ChristenUnie fractie onze koers bepaald voor de collegeonderhandelingen mochten we daarvoor uitgenodigd worden. Die onderhandelingen hebben 3 intensieve weken geduurd: 6 dagen per week politiek. Het thuisfront was daar niet zo blij mee. Na die drie weken lag er wel een coalitieakkoord dat ik van harte kon medeondertekenen met Vrouwk Bruining en Henk Boxum.

In de afgelopen periode hebben we 2 raadsvergaderingen gehad: afscheid van de oude raad en één met de nieuwe raad om geïnstalleerd te worden. Deze vergaderingen kostte geen voorbereidingstijd. We hebben al wel weer een reguliere commissievergadering gedaan. In deze commissie is ook het nieuwe ontwikkelingssamenwerkingbeleid van de gemeente aan de orde geweest. Dit beleid is opgesteld naar aanleiding van ons initiatiefvoorstel, samen met de PvdA, PAS en SP. Ik ben blij met de het goede stuk en de duidelijke kaders die gesteld worden ten aanzien van het beschikbaar stellen van subsidiegelden.

Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zo ver: een dagje in het riet met één van de riettelers uit Belt-Schultsloot. Half zeven vertrekken in B-S. Het schemert nog, maar het belooft een mooie dag te worden. Op het water is het nog fris. Hard aan het werk om het warm te krijgen. Later op de dag is het warm genoeg door de zon en stoken we het nog wat warmer door het rietafval te verbranden. Ik krijg uitgelegd hoe de rietteelt de afgelopen 20 jaar is veranderd: meer mechanisatie, veranderende regels ten aanzien van de natuur en de nieuwe rol voor natuurbeheer.

Onderwerpen die onder het werk aan de orde komen: rietimpuls, riettelerverenigingen, corporatie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, zomermaaien, seizoenarbeid, biomassacentrale met behulp van rietafval, rietopbrengst, kwaliteitslabel, rietloodsen, brandveiligheid, logistiek en veranderingsbereidheid onder riettelers.

Het is goed om te horen dat er goed van de rietimpuls gebruik gemaakt is. 85% van de telers in De Wieden en 100% in De Weerribben. Het verschil lijkt bepaald te worden door verschil in interpretatie of toepassing van de regel rond de SNL-regeling. Door de procedure voor aanvraag van de impuls is het duidelijk geworden dan in De Wieden ongeveer 33% van rietgronden nog in particulier bezit is. Een ander aandachtspunt lijkt te moeten zijn dat de corporatie in De Weerribben 5% van het bedrag dat naar de individuele rietteler gaat wil hebben. Hier moet ik nog navraag naar doen, want dat is volgens mij niet de bedoeling. De administratiekosten voor de rietimpuls zijn gedekt en daarvoor hoeft een corporatie dus geen inhouding te doen.

Het zomermaaien lijkt een manier voor riettelers om extra inkomsten te realiseren. Met name onrendabele percelen kunnen met behulp van zomermaaien meer opbrengen. De vereist wel aanpassing voor de rietteler. En dat kost tijd.

De rietteler kon mij vertellen dat biomassacentrale bij het zwembad niet doorgaat. De juiste reden kon hij mij nog niet vertellen. Dat moet ik dus maar eens bij de ambtenaren gaan navragen. Er zou nu gekeken worden naar het rietafval weg te brengen naar de biomassacentrale aan de Hooidijk.

Labels
Weblog

« Terug