Gemeenteraad zal akkoord gaan met extra subsidie Waterwyck en Vollenhove

dinsdag 17 januari 2006 18:24

STEENWIJK – Het stichtingsbestuur van zwembad De Waterwyck in Steenwijk en de stichting in oprichting voor het zwembad in Vollenhove kunnen elk voor 2006 rekenen op een extra subsidie van € 120.000,- om het exploitatietekort te dichten. Dat bleek gisteravond na een lange discussie tijdens de commissie Maatschappij, Welzijn en Cultuur.

Gemeenteraad zal akkoord gaan met extra subsidie Waterwyck en Vollenhove 
 
ChristenUnie steunt voorstel niet
 
Hoge prijs voor openhouden zwembaden
 
STEENWIJK – Het stichtingsbestuur van zwembad De Waterwyck in Steenwijk en de stichting in oprichting voor het zwembad in Vollenhove kunnen elk voor 2006 rekenen op een extra subsidie van € 120.000,- om het exploitatietekort te dichten. Dat bleek gisteravond na een lange discussie tijdens de commissie Maatschappij, Welzijn en Cultuur. Alle partijen hadden vele vragen en opmerkingen, maar zijn het erover eens, dat beide baden moeten openblijven en daar hangt een prijskaartje aan. Wel zal een aantal partijen tijdens de raadsvergadering op dinsdag 24 januari een motie indienen om toch tot één stichtingsbestuur te komen.
De vergadering begon met twee insprekers. Gesina Zweistra van de stichting in oprichting van het zwembad in Vollenhove liet weten zich te storen aan de geslotenheid van de gemeente. Er is namelijk veel onduidelijkheid over de cijfers: hoeveel bezoekers c.q. hoeveel zweminkomsten. Hierdoor is het moeilijk een juiste begroting te maken. De stichting komt op een tekort van € 414.807,-, terwijl de gemeente uitgaat van € 250.000,-. Gisteravond kwam wethouder Henk Gielen met voorlopige cijfers van 2005 op de proppen: een tekort van € 275.000,-. ‘Wij betalen het tekort en dan nog een extra subsidie van € 120.000,-. Dan moet het voor het bestuur toch wel te doen zijn.’ De stichting in oprichting ziet 2006 als een overgangsjaar en wil het bad op 1 januari 2007 officieel overnemen. Maar het stelt wel voorwaarden aan de gemeente. De accommodatie is, volgens Zweistra, niet volwaardig en bedrijfsklaar. Dat moet gebeuren, anders neemt de stichting het bad niet over. Zo moeten nog speelvoorzieningen worden aangeschaft en onderhoud worden gepleegd.
 
De commissieleden waren niet te spreken over de gang van zaken. ‘Het college is er de afgelopen vier jaar niet in geslaagd betrouwbare cijfers te geven. Onbegrijpelijk. Een onthutsend beeld. Hoe lang gaat de gemeente nog op deze manier door?’, vroeg Harm Speelman (PvdA) zich hardop af. ‘Toch zullen we geld beschikbaar stellen.’ CDA’er Ad Klarenberg: ‘Je hebt als gemeente met tegenvallers te maken en we hebben onze verplichtingen.’ Ruud Ross (VVD): ‘Hoe het verder moet? De nieuwe gemeenteraad moet maar knopen doorhakken.’ De ChristenUnie steunt het voorstel niet. ‘We maken ons zorgen over de communicatie, de geheimzinnigheid rond de cijfers’, zei Gjalt de Haan.
 
De Waterwyck
Jannes Mulder van Gemeentebelangen stelde het heel duidelijk: ‘Er moet geld bij of een bad moet dicht. Wat me irriteert, zijn de hoge prijzen van De Waterwyck. Zwemles is er € 12,50 duurder dan in Vollenhove. Duurder dan alle baden in de omgeving. Ook de normale entreeprijs is hoog. Wij willen een betaalbaar zwembad en daar hebben wij geld voor over.’
 
De meeste partijen erkenden, dat het instorten van het plafond nog altijd een negatieve nasleep voor De Waterwyck heeft en dat het jaren duurt, voordat de oude bezoekersaantallen worden gehaald. Ook werden opmerkingen gemaakt over de slechte bedrijfsvoering en over de slechte verhouding tussen management en personeel. ‘Het management is niet professioneel. De huidige bedrijfsleiding is niet bij machte om dat te brengen wat het zwembad vroeger - en dan spreek ik voor het neerkomen van het plafond - wel had. Namelijk bruisende activiteiten, betaalbaalbaarheid, beleving’, aldus Jannes Mulder.
 
Wethouder Henk Gielen stelde, dat De Waterwyck het nog niet eens zo slecht doet. ‘Vergeet niet dat dit zwembad een huurbedrag van € 293.000,- betaalt en de andere baden niet.’ De partijen zijn het erover eens, dat de besturen een kans moeten hebben. ‘Geef iedere stichting een eerlijke kans en regel het nog voor de verkiezingen’, gaf Jacques Wagteveld (Christelijke Partij Burgerbelangen) als opdracht mee aan het college.
 
Bron: Steenwijker Courant 13-01-2006.
Labels
In de media

« Terug