Kostenloos trouwen populair

donderdag 30 juni 2005 10:33

4 JUNI 2005 - STEENWIJKERLAND - Het zijn zowel in ceremonieel als financieel oogpunt twee uitersten, maar allebei wel in toenemende mate populair in de gemeente Steenwijkerland: kostenloos trouwen op een ‘gewone’ doordeweekse dag óf elkaar het jawoord geven op de zaterdagmiddag.

De Stentor, 04-06-05

Laatste optie kost het bruidspaar een lieve duit: 505 euro volgens de nieuwe legesverordening 2005. De tijd is verruimd, trouwen in het weekeinde is voor- taan mogelijk tussen 10.00 en 15.00 uur. Ook op zondag, als het aan B en W ligt, maar daar heeft de ChristenUnie uit principieel oogpunt moeite mee. ‘Beslist géén huwelijksvoltrekking op de rustdag’, zo geeft de fractie het college mee.

De gemeente Steenwijkerland stelt ‘een groot aantal verzoeken’ binnen te krijgen voor huwelijk of partnerregistratie op de kostbare zaterdag, maar net zo vaak voor een gratis ceremonie in de spreekkamer van de burgerlijke stand. Dat kan alleen op maandag- en donderdagochtend, maar voortaan wel een uurtje langer, tussen 9.00 en 10.30 uur. Ook hier een opmerking van de ChristenUnie. Vrouwk Bruining plaats vraagtekens bij de ‘kale’ maar kosteloze plechtigheid: ‘We hopen niet dat deze manier om te trouwen de overhand krijgt, zo zonder de familie erbij. Dat geeft toch een feestelijk tintje aan zo’n speciale dag. Het moet wel betaalbaar blijven voor stellen.’ Een vrije locatiekeus op dag naar wens is overigens ook mogelijk. Partners in spe betalen dan het reguliere tarief van 375 euro plus 197 euro extra ‘voor administratieve kosten’.

Labels
In de media

« Terug