Begroting 2005

zaterdag 06 november 2004 15:14

De begroting van Steenwijkerland voor 2005 laat zien dat de gemeente alle zeilen zal moeten bijzetten om de financiën op een rijtje te houden. De ChristenUnie wil enkele belangrijke zaken tijdens de begrotingsbehandeling aan de orde stellen.

Begroting 2005

 
De begroting van Steenwijkerland voor 2005 laat zien dat de gemeente alle zeilen zal moeten bijzetten om de financiën op een rijtje te houden. Met name de fors lagere Rijksinkomsten - zeker € 1.600.000 jaarlijks lager dan in 2004 - en de hogere uitgaven voor met name de uitvoering van de Wet Gehandicapten Voorziening (WVG) met € 300.000 veroorzaken dit beeld. Tel daar bij op de tegenvaller voor inverdien effecten door centrale aanbouw van het gemeentehuis aan de Vendelweg van zo'n € 200.000 en de vele discussies over bezuinigingen van de gemeente zijn verklaard!
 
Terecht kiest het college niet voor forse belastingverhogingen. Dat is naar mening van de ChristenUnie al genoeg gebeurd de afgelopen jaren. De gemeenteraad heeft zichzelf opgelegd de komende jaren tot 2008 ruim € 4.000.000 te bezuinigen. Een niet te onderschatten taakstelling!
 
De ChristenUnie wil de volgende zaken tijdens de begrotingsbehandeling aan de orde stellen:
  • bezuinigingen op voorzieningen in de kernen niet zomaar uitvoeren. Ons uitgangspunt is en blijft: elke kern of wijk zijn diverse voorzieningen nodig: dus geen sluiting van een bibliotheek in Steenwijkerwold, geen zwembad in Blokzijl zo maar afstoten. Maar op basis van een eerlijk beleid in goed overleg komen tot een maatwerk oplossing per kern of wijk
  • het voorstel om fors te bezuinigen binnen het budget van de Wet Gehandicapten Voorzieningen (WVG) van totaal zo'n
    € 300.000 volgen wij niet. Met het college zijn wij van mening om de steeds maar hogere uitgaven ( 2002 -> 2,2 miljoen; 2004 -> 2,9 miljoen) toch te beperken. Bezuinigen op dit terrein is nodig. Het voorstel van het college de maximale kosten voor vervoer per jaar terug te brengen van € 980,- naar € 507,50 vinden wij te fors. De ChristenUnie komt met het voorstel dit bedrag op een maximum van € 750 te brengen. Ook willen wij bij een samenloop van gebruik van diverse vervoersvoorzieningen handhaven van de 70% norm in plaats van 50%.
  • wij stemmen niet in met het voorstel te bezuinigen op het aantal keren strooien bij gladheid of het inkorten van de strooiroute. Als het nodig is moet ook in 2005 minimaal net zo veel gestrooid worden als in 2004. Veiligheid moet in deze niet in het geding komen!
  • het college stelt voor dat voor cliënten van de bijzondere bijstand als er een uitkering plaats vindt men in 2005 eerst een eigen bijdrage van € 111,- moet betalen om vervolgens in aanmerking te komen voor bijstand. De minimum inkomens krijgen in 2005 al genoeg verhoogde financiële lasten door bezuinigingen van het rijk op huursubsidies en afschaffing van de Zalm-snip. Belastingen worden hoger. De ChristenUnie vindt dit soort gemeentelijke maatregelen allemaal bij elkaar opgeteld niet verantwoord.
  • wij vinden de tarieven voor lijkbezorging in Steenwijkerland te hoog. Als het college voorstel doorgaat dan moet u en ik voor grafrechten een bedrag betalen van € 2.148,85! Oorzaak: de gemeente rekent werkelijke alle kosten door in het tarief voor lijkbezorging. Dat doet geen gemeente in de omliggende regio: wij wel! De ChristenUnie is daar fel op tegen.

Voor meer informatie over de begroting 2005? Bel of mail met ons!

Labels
In de media

« Terug