Toch de beloofde nieuwbouw in Blankenham

donderdag 25 september 2008 10:43

De Stentor - Jolanda de Kruyf - 25-09-2008 BLANKENHAM - Blankenham krijgt toch z'n beloofde nieuwbouw. Dankzij een breed omarmde motie van het CDA - geen steun van de PvdA en ChristenUnie - wordt alsnog zo snel mogelijk begonnen met kaveluitgifte in de kleine kern, zoals begin 2006 al in de Woonvisie was vastgesteld. Het gaat om twee woningen per jaar ten noordwesten van het dorpshuis, met een maximum van vijftien kavels voor de komende tien jaar.

De gemeenteraad van Steenwijkerland stond duidelijk in dubio over de te volgen lijn: gedane beloftes nakomen of pas op de plaats maken vanwege 'voortschrijdend inzicht' over een veranderende woningbehoefte? De PvdA, die samen met ChristenUnie een afwijkend standpunt inneemt, geeft wel toe dat dit laatste 'niet buitengewoon sierlijk' is richting de Blankenhammer bevolking. "Maar het is ook niet verstandig om blindelings beleidsvoornemens uit te voeren", zegt Luc Greven. "We willen niet bouwen voor leegstand." Vrouwk Bruining (CU) meent: "De Woonvisie is geen statisch document. Het monitoren van de woningmarkt is noodzakelijk."

Meer fracties zijn bang voor kavels, die de gemeente straks aan de straatstenen niet kwijt kan. Maar daar tegenover staat optimistisch geluid uit de kleine kern (350 inwoners) zelf. Volgens plaatselijk belang bestaat er wel degelijk serieuze belangstelling voor zelf bouwen. Ook wethouder Henk Boxum erkent dat het gaat om 'mogelijk drie tot maximaal vijf potentiële nieuwbouwers'. Zijn advies, te wachten met een eindoordeel tot het college met een nieuwe woonnotitie voor de kernen komt (op 13 november) vond alleen bij de PvdA en CU gehoor. Een royale raadsmeerderheid gaf nu het startsein. Ineke Muurling (CDA): "We hebben de grond in eigendom, er zijn beloftes gedaan én er zijn serieuze kandidaten. Aan de slag dus in Blankenham!"

Het als motie verpakte verzoek van Bert Dedden (BuitenGewoon Leefbaar) een gezamenlijke discussieavond te houden over woningbouw in de kleine kernen vond ook raadsbrede instemming, maar dan als opbouwende suggestie.

Labels

« Terug