CO2-reductievisie

Gloeilampvrijdag 02 november 2007 16:15

Van de fractie

CO2-REDUCTIEVISIE

 
De ChristenUnie gelooft dat de mens de schepping van de Schepper heeft ontvangen om die te bebouwen en te bewaren. We hebben de aarde als het ware in bruikleen.
Dat schept een verantwoordelijkheid. De volgende generaties ondergaan de gevolgen van onze manier van leven en ook van ons milieubeleid.

In ons verkiezingsprogramma pleiten we daarom o.a. voor:
-         het stimuleren van zuinig energieverbruik
-         het bevorderen van nieuwe mogelijkheden van alternatieve energiebronnen
-         daar waar mogelijk in het gemeentelijke gebied locaties aan te wijzen voor het plaatsen van windmolens

Blij zijn we dan ook met deze visie.

In de commissie hebben we al aangegeven in te willen zetten op CO2 reductie met een plus.In de voorliggende scenario’s konden en kunnen we ons niet geheel in vinden. De ChristenUnie wil insteken op:

-         Windenergie, komen we in een ander agendapunt op terug

-         Biovergisting, mits gebruik gemaakt wordt van restafval en gelet wordt op de infrastructuur.

-         Energiebesparing in de nieuwbouw, door subsidies te verstrekken kan de burger gemotiveerd worden om op dit gebied iets extra’s doen.

-         Bedrijven en kantoren, landelijke richtlijnen handhaven en stimuleren om meer te doen. Geen verplichtingen op leggen omdat we ons zelf niet uit de markt moeten prijzen.

-         Topboxen of energieboxen, mensen bewust maken, motiveren.

In de commissie hebben we een grootschalig Europees onderzoek aangehaald naar het energie bewust consumenten gedrag. Daarin staat o.a. te lezen dat, “onvoldoende besef van het eigen energieverbruik een belangrijke reden is waarom mensen niet meer actie ondernemen om hun energieverbruik terug te dringen. Andere redenen zijn; onvoldoende stimulans van de overheid, de benodigde financiële investeringen en het gevoel van mensen dat ze al genoeg doen om energie te besparen.

In dit onderzoek geeft bijna 65% van de consumenten aan dat ze actief op energieverbruik te zullen besparen als ze zich beter bewust zouden zijn van de energie die ze op elk moment gebruiken.

Mensen bewust maken van hun energieverbruik lijkt dus nog steeds nodig, dat zal in Steenwijkerland niet veel anders zijn. Over en milieukrant hebben we het al vaker gehad, de gedachte aan een milieukrant houden we bij deze warm. In de najaarsnota staat dat de gemeente Steenwijkerland een eenmalig dividend uitgekeerd heeft gekregen van essent, een bedrag van 1.6 miljoen. Een overschot door o.a. energienota’s die burgers hebben betaald.
De Christenunie is van mening dat het goed zou zijn om deze middelen weer terug te geven aan de burger. De burger tegemoet te komen door eenmalig gratis energie besparende middelen te verstrekken, b.v. in de vorm van een topbox. Dit kan de burger bewust maken van hun energieverbruik en levert hen op korte en langere termijn lagere energielasten op. Tegelijkertijd draagtdit bij aan de CO2 reductie doelstellingen.
Wanneer we nu besluiten dit dividend daarvoor bestemmen hoeven we straks geen dekking meer te zoeken. We zullen hiervoor een amendement indienen.

 Verder wachten we de uitwerking van deze CO2 reductie-scan af en stemmen in met het voorstel, mits ook windenergie wordt meegenomen.

 

 

                                                                 MOTIE

 

                                 ENERGIEBESPARENDE MIDDELEN

 

 

 

 

De gemeenteraad van Steenwijkerland in vergadering bijeen op 23 oktober 2007

overwegende dat

-         dat de gemeente Steenwijkerland fors wil inzetten op CO2 reductie

-         het verstrekken en gebruik maken van energiebesparende middelen de burger bewust meewerkt aan  energiebesparing en daarmee CO2 reductie

-         het gebruik van energiebesparende middelen voor de burger nu en in de toekomst een bezuiniging kan opleveren van de energielasten

-         er een eenmalig dividend is uitgekeerd door Essent in 2007 aan onze gemeente als aandeelhouder

-         hiermee een bedrag gemoeid is van 1.6.miljoen euro

-         het overschot mede ontstaan is door de energienota’s aan de burger

 
besluit dat

 -         uit het verkregen eenmalig dividend van Essent, de eenmalige kosten te financierende van een gratis verstrekking van energiebesparende middelen aan de burger

  en gaat over tot de orde van de dag

 

De fractie van de ChristenUnie.

 

Voor deze motie: SP (2), Buiten Gewoon Leefbaar (2), CPB (3) en uiteraard de ChristenUnie (2).

Tegen: PvdA, CDA, VVD, PAS.                Motie verworpen!

Labels

« Terug