Statement stikstofreductiedoelstellingen

Henk en Pieter Grinwis.jpgmaandag 11 juli 2022 16:50

De plannen van het kabinet voor het behalen van de stikstofreductiedoelstellingen en dan vooral het gepresenteerde kaartje met de emissiedoelstellingen, het gemiste perspectief voor boeren en de eenzijdigheid van het plan omdat andere veroorzakers (bedrijven, verkeer, luchtvaart) nog niet meegenomen zijn, leidt tot veel maatschappelijke onrust en acties van boeren.

Lopende processen zijn onder druk komen te staan
Ook in Steenwijkerland! En de ChristenUnie Steenwijkerland begrijpt de zorgen. De aanwezigheid van boeren in ons gebied is van groot belang. Zij zijn naast boer ook vaak natuurbeheerders en zijn één van de pijlers voor een vitaal platteland. Juist in Steenwijkerland waren de boeren en overheden al met elkaar in gesprek over de te nemen maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen via de Gebiedsgerichte Aanpak. In de GGA wordt samengewerkt aan het versterken van de natuur en het verminderen van de stikstofuitstoot in en rondom het Natura2000-gebied. Ook hebben er in Steenwijkerland de laatste jaren al veel natuurherstel-werkzaamheden plaatsgevonden. De brief van de minister zorgt binnen de al lopende processen tot veel onrust. Onduidelijkheid is wat de sociaal-economische impact is van de genoemde maatregelen.


Samen werken aan oplossingen
We begrijpen dat er SAMEN toegewerkt moet worden naar een reductie van de stikstofuitstoot. De aarde is uitgeput. We leven al jaren op economisch een hele grote voet. En wij moeten als rentmeesters voor onze aarde zorgen en deze op een goede manier doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Maar de rekening moet niet alleen bij de boeren neergelegd worden. Ook andere sectoren moeten bijdragen. En niet te vergeten: de consument zelf ook. In de raad van 5 juli heeft de CU bij de algemene beschouwing aangegeven dat er een nieuwe of andere visie op leven en maatschappij nodig is. Niet die van continue groei, maar van bloei. Die van recht doen aan elkaar, aan iedereen. Die van de menselijke maat. Die van de brede welvaart.

De boeren zelf hebben tijdens de raadsvergadering van 5 juli 2022 duidelijk aangegeven dat ze onderdeel van de oplossing willen zijn / worden. Daarom roepen wij ook op om verder te gaan met de al ingezette Gebiedsgerichte Aanpak, maar ook zeer duidelijk te zijn in de getallen: waar hebben we het nu precies over.


Uitvoering in handen van de provincie
De uitvoering van de maatregelen die het kabinet wil, ligt bij de provincie en niet bij de gemeente. Maar wij wilden in onze gemeente niet afwachten en opkomen voor alle belangen in ons mooie gebied. Daarom hebben we met de meerderheid van de raad een motie ingediend. 

(op de foto: Henk Boxum tijdens de zomertour van de ChristenUnie in gesprek met de CU-woordvoerder Landbouw Pieter Grinwis. Grinwis zelf heeft 5 moties binnengesleept met aanvullende opdrachten voor het kabinet bij dit dossier. Over de bijdrage en inzet van Pieter Grinwis bij het debat in de Tweede Kamer trouwens nog een artikel uit De Nieuwe Oogst: Pieter Grinwis (CU): 'We moeten snel voorbij deze polarisatie zien te komen' - Nieuwe Oogst)

Labels

« Terug