Algemene Beschouwing 2022

kano-vergezicht.jpgdinsdag 05 juli 2022 21:45

Voorzitter,

Met alle informatie die er nu ligt lijkt het er op dat we de komende jaren als gemeente miljoenen te verspijkeren hebben terwijl we nog steeds bij de top 10 van goedkoopste gemeenten horen.

Het lijkt zo mooi maar in het perspectief van de geweldige uitdagingen die we voor ons hebben liggen zoals: energie, stikstof, vluchtelingen, woningbouw en jeugdzorg om maar wat te noemen rijst bij ons de vraag: hoe zorgen we ervoor dat de ongelijkheid en polarisatie binnen al deze thema’s teruggedrongen wordt? Er zijn vele zorgen.

Deze algemene beschouwing van de ChristenUnie zou ik dan ook willen starten met de constatering dat een nieuwe of andere visie op leven en maatschappij nodig is. Niet die van continue groei, maar bloei. Die van recht doen aan elkaar, aan iedereen. Die van de menselijke maat. Die van de brede welvaart.

Het coalitieakkoord zal de komende maanden verder uitgewerkt worden. De ChristenUnie dient daarom geen moties in, maar we geven wel een paar denkrichtingen mee aan het college.

We starten met een algemene oproep aan het college: de genoemde uitdagingen vragen om een aanpak waarbij onconventionele routes niet geschuwd moeten worden. Want als we blijven doen wat we deden, houden we wat we hebben.

We leggen nu drie zorgen neer met daarbij de adviezen van de CU. Die zorgen gaan over:

  1. Klimaatverandering

  2. Financieel huishoudboekje van onze inwoners

  3. Jeugd

KLIMAATVERANDERING

De afgelopen jaren is ingezet op de transitie naar energieneutraliteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De komende jaren worden uitdagend: we moeten rekening houden met de beperkingen op het net en een tekort aan grondstoffen. We moeten in dit licht nieuwe keuzes maken in ons duurzaamheidsbeleid: wat wordt de focus?

De ChristenUnie wil graag:

  • Energie-opwek projecten van onderop en via het concept van duurzame dorpen. Bij de bijeenkomst vorige week in de Meenthe kwamen al goede voorstellen langs van het verdiepen van de samenwerking tussen plaatselijke belangen en andere organisaties.

  • De gemeente moet meer een voorbeeldrol vervullen als het gaat om het verduurzamen van het eigen vastgoed, maar ook bij de keuzes die gemaakt worden in het gebruik van grondstoffen. Binnen het gehele gemeentehuis moet bij alle inkoop de focus liggen op het verlagen van de footprint.

  • De Cu wil af van het gefragmenteerd nadenken over de verschillende onderdelen van het duurzaamheidsprogramma. Er moet één verhaal komen waar alle onderdelen een plek krijgen. Dan kunnen we ook de juiste keuzes maken in de besteding van onze middelen.

Geldzorgen bij onze inwoners

De prijzen stijgen de laatste maanden enorm. De ChristenUnie maakt zich zorgen om die inwoners die het nu niet meer rond kunnen krijgen. Deze groep is groter dan alleen die inwoners die nu een beroep doen op het armoede- en minimabeleid.

Daarom wil de ChristenUnie

  • Een actieve en laagdrempelige aanpak om juist de groep die zich normaliter prima kon redden snel in beeld te hebben om zo escalatie te voorkomen.

  • Een pakket aan maatregelen om onze inwoners te helpen als er sprake is van oplopende rekeningen. Dat kan door het ondersteunen bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen, inzet van ons ruimhartig armoede en minimabeleid, maar ook door de inzet van financiële coaches en een duurzame manier van schuldhulpverlening. Volle inzet op preventie en vroegsignalering.

  • Out of the box denken op casusniveau: werk ook als het gaat om het ondersteunen van onze inwoners via de methode van de omgekeerde toets waarbij een oplossing voor de lange termijn bedacht wordt.

Zorgen om onze jeugd. Een vergeten groep?

De aandacht van de gemeente is de afgelopen jaren uitgegaan naar de ‘officiële’ jeugdzorg. Is er voldoende aandacht geweest voor de jeugd die niet in behandeltrajecten zit, maar wel hier in onze gemeente opgroeit? Ik ben opnieuw geschrokken over de verhalen over alcohol- en drugsgebruik onder jongeren die verteld werden afgelopen donderdag in de Meenthe. En dan de prestatiedruk onder jongeren. Het aantal gebroken gezinnen waarin ze opgroeien. De ongelijkheid in kansen voor deze jongeren door de hoge studieschuld en het tekort aan woningen. Hebben we goed zicht op onze jongeren die nog niet in de hulpverlening zitten? Ik was in verkiezingstijd zelf op de RSG met een infostand. Ik heb veel leerlingen gesproken en ze hebben goede ideeen. Maar waar is hun podium?

Daarom wil de ChristenUnie:

  • Dat de jongeren meer een stem krijgen. Jongeren willen graag hun mening geven in hun gemeente over dingen die zij belangrijk vinden, blijkt uit de opiniepeiling van UNICEF onder jongeren tussen 12 en 18 jaar.  Er moet niet over de jongeren gesproken worden, maar met de jongeren.

  • Datzelfde geldt ook voor allerlei goede preventie activiteiten die door de gemeente en haar partners worden opgezet voor de jeugd. De jongeren moeten zelf input kunnen geven over de wijze waarop preventieve maatregelen vormgegeven moeten worden. Anders is het water dragen naar de woestijn.

Alle fracties tezamen hebben veel zorgen, dat horen we in de bijdragen. Alleen gezamenlijk komen we tot goede besluiten. Niet in de bubbel van het gemeentehuis, maar door te horen wat er leeft in de wijken en kernen. Wij willen de andere fracties vragen om juist nu gezamenlijk als raad een plan te maken om dorpen en kernen te bezoeken en daarbij ook maatschappelijke organisaties uit te nodigen. En laten we het vanmiddag niet houden bij de uitspraak ‘dat zouden we eigenlijk moeten doen’. Ik hoor graag van de andere fracties in tweede termijn of we ons zelf vanavond de opdracht geven om dit ook daadwerkelijk te gaan doen! In navolging van het college zoal in het coalitieakkoord staat. De wijze waarop kunnen we wat mij betreft nog met de agendacommissie en griffie bespreken, maar een raadsuitspraak op dit punt zou ik graag horen.

Voorzitter, tot slot wil ik namens de CU het college Gods zegen toewensen om ons de komende vier jaren door al deze uitdagingen te leiden.

Labels

« Terug