Windenergie

Windmolensvrijdag 02 november 2007 16:13

Van de fractie

WINDENERGIE

In ons verkiezingsprogramma hebben we gepleit om daar waar mogelijk in onze gemeente plaatsen aan te wijzen voor windenergie in het kader van duurzaamheid. Inpassend in het landschap.

Dit laatste is niet gemakkelijk omdat we met een natuurrijke gemeente te maken hebben. Waar je ze ook wilt plaatsen er zullen altijd bezwaren aan kleven.

Natuur is iets waar de ChristenUnie zuinig mee wil omgaan. Dat wil niet zeggen dat we alles vanwege de natuur willen laten, zeker niet wanneer we denken er iets goeds mee te doen in het kader van duurzaamheid, CO2 reductie.

Landelijk en provinciaal wordt ingestoken op CO2 reductie, hierin heeft Steenwijkerland o.i. ook een taak. We kunnen niet zeggen dat we voor windenergie zijn maar dat de molens maar in een andere gemeente moeten worden gestationeerd.

In verband met onze natuurrijke gemeente heeft de Christenunie vanaf de verkiezingen steeds gesproken over twee locaties, Baarlo en Scholtensloot. Scholtensloot is via het amendement van 14 dec. 2004, wat in meerderheid door de raad is aangenomen, in de plaats gekomen van Groot Verlaat omdat hier geen ruimte is voor windmolens

Twee locaties om verrommeling in het gebied te voorkomen, we zijn niet uit op een situatie als in Flevoland. Niet overal willekeurig windmolens plaatsen, als dat al mogelijk zou zijn, maar twee locaties in lijnopstelling.

Het college geeft aan in meerderheid voor Baarlo te zijn omdat hier de nota windenergie aan ten grondslag ligt. Het college is in meerderheid tegen Scholtensloot omdat deze niet voorkomt in de energienota

Voor beide locaties zouden er o.i. mogelijkheden moeten zijn. Het zijn tevens zoekgebieden van de Provincie.

Vele jaren lopen deze projecten al, over beide voorontwerpen hebben verschillende instanties  de mogelijkheid gehad te reageren. Als ChristenUnie hebben we ons altijd positief opgesteld. De ingediende zienswijzen en bezwaren waren en zijn niet zwaarwegend genoeg om daar verandering te brengen. We willen hierin ook een betrouwbare overheid in zijn.

De Gemeente wil fors inzetten op CO2 reductie dan kunnen we niet om windenergie heen.

Veel negatieve reacties zijn binnengekomen, vooral over de aantasting van het gebied of horizonvervuiling. Hier kun je over twisten, het is een gevoel een beleving. Een gegeven is dat windmolens schone energie opleveren.

Negatieve geluiden hebben we gehoord, om positieve moet je kennelijk vragen.

De reacties van burgers zijn zeer divers:

- niet plaatsen: landschapsaantasting
- plaatsen die molens, het is een goede zaak, het duurt al veel te lang
- niet zeuren over windenergie, gebruik maar kerncentrales. Onze jeugd is slim genoeg om in de toekomst een oplossing te vinden voor het afval
- maakt me niet uit.

De Christenunie is er voor om beide bestemmingsplannen in procedure te brengen.

Zwaarwegende argumenten die in dit proces naar voren komen zullen worden getoetst. We verwachten binnen de procedure afweging van alle argumenten door overheidslichamen.Dit kan ieder vertrouwen geven.

Windmolens hebben een levensduur van 15 jaar. Het lijkt ons zinvol om in het bestemmingsplan een beperking op te leggen, we hebben begrepen dat dit mogelijk is.

Beperking opleggen zodat het mogelijk is om na 15 jaar, wanneer de molens daadwerkelijk geplaatst worden, opnieuw een afweging te maken of er opnieuw molens moeten worden geplaatst. Een afweging in die tijd onder die omstandigheden. In de commissie hebben we gevraagd naar de consequenties van het plaatsen van windmolens naar de toekomst toe met het oog op het randmeer en toekomstvisie. Er zullen ongetwijfeld consequenties zijn maar wat en welke? Daarover is geen zekerheid te geven. Voorlopig doorgaan met de procedure.

Labels

« Terug

Reacties op 'Windenergie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.