Gemeentesecretaris Steenwijkerland

donderdag 12 juli 2007 11:25

Hieronder vindt u een krantenartikel m.b.t. het vertrek van de gemeentesecretaris Arie van der Spek. Tevens vind u de toelichting van de fractie van de CU Steenwijkerland op dit vertrek en naar aanleiding van de commotie rond dit vertrek.

Vraagtekens bij dure vertrekregeling

door Arjan Bosch

De Stentor 11-05-07 STEENWIJK - De commotie onder de Steenwijker bevolking is groot. Gemeentesecretaris Arie van der Spek, enkele maanden geleden door het college van B en W naar huis gestuurd, krijgt met zijn vertrek een bedrag van 450.000 euro mee.

Volgens de bevolking veel te veel voor een werknemer die zijn werk schijnbaar niet goed meer doet. De verschillende fracties zijn verdeeld over de beslissing van het college om Van der Spek een exorbitant hoog bedrag mee te geven.

De fractie van de VVD is ontstemd over de gang van zaken. "Het is van de gekke dat er zomaar 450.ooo euro als het ware over de balk worden gegooid", vindt fractievoorzitter Wirt Groen. " Voor andere zaken is heel vaak geen geld beschikbaar. Ik kan me goed voorstellen dat de burgers in Steenwijkerland zwaar teleurgesteld zijn. Als je niet meer met iemand door één deur kunt, moet je zorgen voor een passende oplossing. Je kan in dit land niet zomaar iemand op non-actief zetten." Collega-fractievoorzitter Bart Jonker van de SP vindt eveneens dat er naar een andere oplossing gezocht diende te worden. "Dit is wel een heel makkelijke en uiterst kostbare manier om van iemand af te komen. Dit had veel goedkoper gekund. Door het bedrag in eerste instantie niet naar buiten te brengen, lijkt het haast dat het college het hoge bedrag zelf ook gênant vindt. Dit krijgt nog wel een staartje als de begroting weer gepresenteerd wordt, daar gaan we extra kritisch naar kijken."

Hemmie Holweg, fractievoorzitter van het CDA, vindt het juist een heel logische oplossing van de gemeente. "Als partijen uit elkaar gaan is het verstandig om een goede regeling te treffen. Laat je er dan allerlei formules op los dan kom je ongeveer op dit bedrag uit. Komt het tot een rechtszaak dan kost het misschien veel meer. Het is niet netjes dat het bedrag naar buiten is gekomen, maar dat kon niet anders.' Holweg doelt op geruchten die rondgingen over bedragen rond de miljoen euro. Uiteindelijk bleek dit 'slechts' 450.000 euro te zijn. Trijnie Jongman van de PvdA vindt het jammer dat het zo gelopen is, maar begrijpt de vergoeding voor Van der Spek. Iedere werknemer moet volgens haar beschermd worden tegen ontslag. Ze zet wel haar vraagtekens bij de vergoeding van de nieuwe man, interim-manager Teun Leuftink. Leuftink gaat 1.300 euro per dag verdienen. 'Ik ben benieuwd wat we voor dat bedrag krijgen. Mensen met een uitkering moeten er soms de hele maand mee doen.'


Fractie ChristenUnie Steenwijkerland

Vertrek secretaris / Aanstellen interim secretaris. 

In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie staat o.a. dat we graag een betrouwbare overheid willen zijn met een goede dienstverlening voor de burger. Een overheid die doelmatig werkt en waarbij afspraken na worden gekomen!

In het coalitieakkoord “Helder en Sociaal” wat de ChristenUnie samen met PvdA en CDA overeengekomen is, wordt ook de nadruk gelegd op een doorontwikkeling van de gemeentelijke organisatie. De nadruk lag vanaf de herindeling in 2001 op harmonisatie en afstemming van de 3 voormalige gemeenten, vanaf 2006 is een vraaggestuurde en burgervriendelijke organisatie nodig.

De huidige coalitie wil minder regelgeving en een gemeentelijke organisatie die tegen zijn burgers een houding aanneemt van: ja, wij doen dit voor u, tenzij...!

Daar komt nog bij de dualistische verhouding tussen de raad en het college. De raad stelt de beleidskaders, het college voert daarbinnen het beleid uit. Dat vraagt om een goed, accuraat ambtelijk apparaat. Daarboven is een management nodig die dit wil bereiken onder aansturing van het college. De secretaris dient aan dit hele proces leiding te geven. Van hem wordt dan ook een andere stijl van leidinggeven gevraagd en wordt ook gevraagd om met het nieuwe college mee te bewegen dit te bereiken. Daarnaast komen ook nog eigentijdse middelen zoals elektronische dienstverlening.

Dat is voor een gemeentesecretaris niet altijd even gemakkelijk: een college die toch wel wat anders in elkaar zit als de vorige, en een ander beleid wil. Een college dat wil dat burgers serieus worden genomen en dat ambtenaren samenwerken om de beleidsdoelen te halen! Gelukkig zijn er veel ambtenaren die mee willen bewegen. De gemeentesecretaris dient daarin echter voorop te lopen, zijn manschappen aan te voeren! Daar ging toch wel regelmatig wat mis.

Zo ontstaan dan, helaas, verstoorde onderlinge verhoudingen. Het college en de secretaris konden niet meer met elkaar door één deur. En wat dan…een andere baan bij de gemeente? Als hoogste ambtenaar is dat geen aantrekkelijk idee. De secretaris zou moeten proberen een andere baan te vinden, het college wilde daarbij best helpen. Dit was niet bespreekbaar. Dan krijg je te maken met de ambtenarenwet. Een wet met, zoals dat overal in Nederland gewoon is, bescherming van de werknemer (lees ambtenaar). Want wordt het geschil niet onderling geregeld dan is een gang naar de rechter onvermijdelijk. Gezien de verdienste van dhr van der Spek niet de oplossing vond het college. Na veel onderhandelen komt er dan een vertrekregeling uit op een bedrag van € 450.000.

Heel veel geld vinden veel burgers van onze gemeente: dat vindt ook de ChristenUnie. Maar noodzakelijk! We gaan moeilijke beslissingen niet uit de weg! En zo scheiden dan de wegen.

Om de loco-secretaris niet nog meer te belasten is er tijdelijk een interim secretaris benoemd. Hij zal tot de tijd dat er een nieuwe secretaris komt diverse zaken gaan regelen voor het college en de raad. Natuurlijk kost ook dit geld. Maar dit kan wel ‘gewoon‘ betaald worden uit de salarispost van de vorige secretaris. Overigens is er inmiddels een nieuwe secretaris benoemd in de persoon van de heer A. H. Doornbos. Hij zal op 1 oktober in dienst treden.

Het hele proces is vanaf het begin – vertrouwelijk – besproken met alle fractievoorzitters.

Zij konden het college tijdens dit proces ook wel volgen maar nu, om zogenaamde procesmatige redenen, publiek verontwaardigd reageren. Daar houden wij als ChristenUnie – en niet alleen onze fractie! – wel wat dubbele gevoelens aan over!!!

Samengevat: de ChristenUnie is niet weggelopen voor een moeilijke beslissing van het college. Een beslissing om uiteindelijk toch te komen tot een goede, vraaggestuurde dienstverlening naar u, burgers van Steenwijkerland. Wij hebben ingestemd met de vertrekregeling van de secretaris.

In de toekomst zullen we ook het college blijven steunen om een dienstverlenende organisatie verder door te ontwikkelen
Labels

« Terug

Reacties op 'Gemeentesecretaris Steenwijkerland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.