Homohuwelijk voor elke trouwambtenaar

donderdag 08 maart 2007 09:00

DE STENTOR - STEENWIJKERLAND - Ambtenaren van de burgerlijke stand met principiële bezwaren tegen het homohuwelijk moeten zich maar twee keer bedenken voor ze bij de gemeente Steenwijkerland aan de slag gaan. Gewetensnood is geen reden om géén verbintenissen te hoeven sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

 

Een motie van die strekking van VVD en PvdA is deze week raadsbreed aangenomen. In Nederland is het burgerlijk huwelijk voor iedereen een bij wet bepaald recht, Ineke Steinmetz (VVD) wil daar niet mee sjoemelen. "Als overheid hebben we een voorbeeldfunctie. We moeten niet de schijn wekken dat aan dit wettelijk recht te tornen is." Weigeren kan niet, daarom moeten B en W er bij de werving van nieuwe bijzonder ambtenaren op toezien dat men ervan doordrongen is dat alle huwelijken gesloten dienen te worden.

Voor drie bezwaarden van de huidige twaalf ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Steenwijkerland wordt een uitzondering gemaakt. "Maar bij nieuwkomers dus niet", aldus Ger Scharloo (PvdA).

Burgemeester Hayo Apotheker spreekt van 'een werkbare balans', de fracties CPB, BuitenGewoon Leefbaar en ChristenUnie stemden tegen. "Zet ambtenaren niet voor het blok, geef hen vrijheid en ruimte zelf die keus te maken", is hun visie.

Labels

« Terug

Reacties op 'Homohuwelijk voor elke trouwambtenaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.