Geen toekomst voor de wolf in Steenwijkerland?

dall-e--created-fox.jpgdonderdag 10 november 2022 19:00

Ook in ons natuurrijke Steenwijkerland maken schapenhouders en andere dierenhouders zich ongerust over de aanwezigheid van de wolf.
We konden hem volgen in de Barsbeker Binnenpolder en weten dat ze in het Kuinderbos ook aanwezig zijn.

Via een motie van het C.P.B. werd de raad onder andere gevraagd om, via de provinciebesturen, aan te kloppen bij de Europese Commissie met het verzoek opnieuw te bekijken of de beschermde status van de wolf wel past anno 2022. Als ChristenUnie begrijpen we de emotie van onze inwoners als hun schaap of hun dier door een wolf wordt gedood. Toch is de nieuwe realiteit dat de wolf zich opnieuw vestigt in Nederland.
Daarom pleit de ChristenUnie in de Staten (Overijssel/Drenthe) dat schade vergoed moet worden, aanvragen daarvoor gemakkelijk moeten zijn en dat preventieve maatregelen (bijvoorbeeld hekwerken of afrastering) ook vergoed moeten worden. De oproep van het C.P.B. leek de ChristenUnie niet zinvol. Wethouder Harmsma gaf aan in gesprek met de Provincie Overijssel daarvoor te hebben gepleit en dat subsidiemogelijkheden daarop aangepast moeten worden.

Zoek ook in Overijssel – en dus ook in Steenwijkerland - naar een goede balans tussen de nieuwe realiteit van de aanwezigheid van wolven en het vergoeden van schade en noodzakelijke preventieve maatregelen om dieren van onze inwoners te kunnen beschermen tegen de wolf.

Henk Boxum, november 2022.

Foto Credits: DALL·E 1 (https://openai.com/dall-e-2/#demos)

Labels

« Terug