Zorgzaam klaarstaan voor mensen met problematische schulden.

woensdag 29 januari 2014 09:42

De laatste paar jaar, neemt het aantal mensen met problematische schulden toe in Steenwijkerland. En het zijn niet alleen meer de mensen met lage inkomens die in de problemen komen. Iedereen kan het overkomen. Door bijvoorbeeld het kwijtraken van een baan en een onverkoopbaar huis. Schulden die zo hoog oplopen dat de eerste levensbehoeften in gevaar komen. Op 28 januari 2014 heeft de gemeenteraad van Steenwijkerland voor de schuldhulpverlening een nieuw beleidskader vastgesteld en mede door de inzet van de ChristenUnie blijft de schuldhulpverlening sociaal en goed toegankelijk.

De laatste jaren is het geld dat we samen betalen voor schuldhulpverlening sterk toegenomen. Dit geld wordt besteed aan budgetbeheer en aan het aanpakken van problematische schulden. Het oude beleid was erg royaal en nam veel verantwoordelijkheid weg bij mensen. In het nieuwe beleid wordt de verantwoordelijkheid voor het bijhouden van je eigen financiële huishouding en het voorkomen van problematische schulden, meer neergelegd bij de mensen zelf.

Zo wordt de regeling voor, door de gemeente betaald budgetbeheer, versoberd. Deze benadering heeft de steun van de ChristenUnie. Echter, wat we niet willen is dat de drempel voor budgetbeheer zo hoog wordt gemaakt, dat mensen liever afzien van budgetbeheer en daardoor de kans groter wordt dat ze nog verder in de financiële problemen komen. In de oude situatie konden mensen tot wel 5 jaar gratis gebruik maken van budgetbeheer. In het voorstel van het college, is gratis budgetbeheer alleen nog voor mensen met erg lage inkomens en voor maximaal 36 maanden. De ChristenUnie heeft een voorstel ingediend om de eerste 18 maanden van budgetbeheer gratis aan te bieden aan iedereen die het nodig heeft. Na de eerste 18 maanden moeten mensen die meer inkomen hebben dan 120% van de bijstand, zelf betalen voor professioneel budgetbeheer. Op die manier bieden we hulp aan iedereen die financieel dreigt te ontsporen en helpen we om nog grotere problemen te voorkomen. Ook stimuleren we mensen om zo snel mogelijk zelf weer de verantwoordelijkheid en de controle te nemen, want na 18 maanden moeten mensen met een inkomen boven 120% van de bijstand, zelf betalen voor budgetbeheer.

Een grote meerderheid van de gemeenteraad (alleen de VVD was tegen) vond dit een goed voorstel van de ChristenUnie en dit is dan ook aangenomen. Daar zijn we blij mee. Dit is een voorbeeld van hoe we christelijk-sociaal willen zijn: stimuleren van eigen verantwoordelijkheid en tegelijk een zorgzaam vangnet voor de kwetsbare medemens.

Marcel Scheringa

Fractievoorzitter ChristenUnie Steenwijkerland.

Labels
Weblog

« Terug