Aantal koopzondagen niet verruimen

dinsdag 12 mei 2015 18:01

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad om advies: moet de winkelopenstelling in Steenwijkerland worden aangepast of niet? Moet het mogelijk worden dat de winkels elke zondag open gaan? Tijdens de Politieke Markt van 12 mei 2015 is de wijziging van de Winkeltijdenverordening besproken.

Het advies van de ChristenUnie aan het college is helder: verruim de zondagsopenstelling niet!

We baseren ons advies op drie uitgangspunten:

Principieel
Wij vinden dat de zondag een rustdag is. Een geschenk van God, maar ook een dag van God. Een bijzondere dag die zorgt voor een gezond ritme en de dag van de kerk mag heten. De zondag is een cadeau aan de samenleving niet alleen voor mensen die er vanuit hun geloofsovertuiging belang aan hechten, maar voor iedereen.

Economisch
Onderzoek toont aan dat de omzet per week van winkels niets tot nauwelijks stijgt met een verruiming van de zondagsopenstelling. Er wordt niet meer uitgegeven, maar op een ander moment. Voor kleine ondernemers is het vaak een hele belasting om ook op zondag open te gaan, ook economisch. Het betekent nauwelijks of geen omzetverhoging per week, maar wel veel meer kosten aan personeel. Niet open gaan terwijl de grote concurrent dat wel doet, kost vaak wel omzet omdat een deel van de klanten op zondag gaat winkelen in plaats van zaterdag.

Sociaal
Onze afwijzing van de verruiming van de koopzondagen heeft naast een principiële en een economische grondslag ook een sociale invalshoek. De vrijheid van de consument om op zondag aankopen te doen, botst hier met de vrijheid van werknemers en ondernemers om een collectieve rustdag te beleven. Een dag om aandacht te kunnen geven aan het gezin, aan hobby’s, aan het verenigingsleven, aan mantelzorg en aan het kerkelijk leven. Verruiming van de zondagsopenstelling legt druk op de zelfstandige winkeliers.

We zijn verbaasd dat het college dit thema zo uitgebreid op de politieke agenda heeft gezet. Het college had kunnen volstaan met een technische aanpassing van de Winkeltijdenverordening, maar in plaats daarvan zet het college het onderwerp in de schijnwerpers en wordt de deur opengezet naar een verruiming van het aantal koopzondagen in Steenwijkerland.

Volgens ons is dit typisch een onderwerp dat in de coalitieonderhandelingen wordt besproken en uitonderhandelt. Het was voor ons in ieder geval een breekpunt geweest. Voor ons is het onderwerp een heet hangijzer en we gaan ons inspannen om te voorkomen dat de zondagsopenstelling wordt verruimd in Steenwijkerland.

Labels

« Terug