Afscheid Hugo Belder

dinsdag 16 oktober 2012 21:33

Na zich vier jaar intensief te hebben ingezet voor het raadswerk heeft Hugo Belder afscheid genomen van dit werk in de raadsvergadering van 09-10-2011.
Op een nader te bepalen tijdstip zullen de leden van de ChristenUnie nog de gelegenheid krijgen afscheid van hem te nemen als fractielid.

Bijgevoegd de afscheidsrede van fractievoorzitter Vrouwk Bruining-Lok en het beeld- en geluidsfragment van het afscheid van Hugo uit de raad.

Klik hier voor het fragment 

Beste Hugo,

Hugo, nu je toch vertrekt uit de fractie, mag je eigenlijk wel weten dat ik bij je intrede in de steunfractie in 2004 dacht: wat doet die man hier, wat moet ik met hem, past hij wel bij ons. En ik moest tegen je opkijken of ik wilde of niet, ik was anders gewend. Dit is Letterlijk bedoeld natuurlijk. Maar op de voorgaande vragen kreeg ik al snel een antwoord. Enthousiast zette je je in voor de steunfractie. Je dacht mee en hielp stukken voor te bereiden op een kundige en gedreven manier. Je bleek al gauw een aanwinst voor de steunfractie. Al moesten we echt wel even aan je wennen, ik zeker. Vooral aan het zeer overtuigende; ik wil dit en ik vind dat en dat moet zus en zo. Toen ik je wat beter leerde kennen bleek dat je het anders bedoelde dan het er uit kwam. Maar wat je in je hoofd had zat niet ergens anders en nog steeds niet.
 
Je stak je mening niet onder stoel of banken en je nam geen blad voor de mond. Zo zei je bijvoorbeeld dat ik oubollige stukken schreef, terwijl ik ze zelf toch wel redelijk vond, maar dat moest anders in jouw ogen. Waarop mijn reactie was, wanneer jij denkt dat je het beter kunt dan doe je het zelf maar. Dat typeert de onderlinge verstandsverhouding, we konden wel wat van elkaar hebben.
 
Je volgde dhr. Bultje op in de raad van september in 2008. Bultje maakte plaats voor jou zodat je nog even warm kon draaien voor de verkiezingen. Je genoot van het schrijven van het verkiezingsprogram, het maken van de promotie filmpjes en fotosessies. Een spannende maar mooie tijd om op terug te kijken met een goede uitslag. Het raadswerk vond je prachtig. Je vergaarde kennis, deed cursussen, je dossierkennis werd groot.


In de fractie en steunfractie zong je vaak het hoogste lied en had je veel noten op je zang. Soms moest er een harde noot worden gekraakt omdat we het niet eens waren. En soms liep je zo hard dat ik je terug moest fluiten omdat je voor mij te hard liep en ik je niet bij kon houden. Maar dat was geen probleem, dat kon en we kwamen er altijd uit.
 
Hugo, je hebt het raadswerk gedaan niet ter meerdere glorie van jezelf of de partij.

De partij vond je belangrijk maar het partijbelang stond niet voorop, je diende het algemeen belang, Daarvoor was je bestuurder! Met hart en ziel heb je je daarvoor ingezet. Niet voor de partij maar vanuit de partij. Vanuit een partij met een christelijk fundament. Kerk en staat gescheiden ja maar geloof zit in ons en is onlosmakelijk aan ons verbonden. Christus volgen betekent ook er naar handelen in je doen en laten. Dus ook in de politiek. En dat deed je naar vermogen.
 
Je was open, eerlijk en transparant
Je was een goed politicus dat mogen we gerust stellen. Je las je stukken, bereidde je je goed voor. Je wilde overtuigd zijn van je inbreng en de consequenties hiervan. Je voelde je verantwoordelijk voor het wel en wee van Steenwijkerland. En was je ergens niet van overtuigd of was er nog iets onduidelijk dan wist je het ambtenarenapparaat en/of de collegeleden wel te vinden.  Maar wanneer je overtuigd was moest je van goeden huize komen om het tegendeel te bewijzen.

Je was ook in staat om vriendelijke prikken/steken uit te delen. Of die altijd gevoeld werden weet ik niet. De een heeft nu eenmaal een wat harder vel dan de ander natuurlijk.

 Maar ze konden er hun voordeel mee doen. Positief kritisch was je. Ik weet zeker dat ze je zullen missen. Op welke manier dan ook.
Je bent ook wel eens een strateeg genoemd. En dat ben je ook. Je kunt zaken goed overzien en gericht lijnen toekomst gericht uitzetten. Dat is iets wat niet ieder gegeven is maar wel belangrijk is in de politiek.

Hugo, je hebt je ingezet voor de medemens, had oog voor de zwakkere. De natuur en het milieu hadden je aandacht. Je maakte je druk om de financiën. Het bekende huishoudboekje van de raad, een term die jij toch wel in de raad hebt ingebracht, moest op orde zijn. Zorgen maakte je je over de bezuinigingen, die in jouw ogen niet ver genoeg gingen en dat doe je nog steeds. Duidelijke keuzes toekomst gericht. De ontwikkeling van grote projecten hield je in de gaten. Je werkte op het scheiden van het raadswerk nog mee aan het onderzoek wat hedenavond aan de raad is aangeboden. Hugo ik zal niet alles noemen, je hebt veel gedaan.
De raad zal je inbreng missen ook al waren ze het niet altijd met je eens, terwijl je wel gelijk had. Maar zoals je zelf hebt gezegd; gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Ook de fractie zal je inbreng en je werk missen, een forse aderlating voor ons. En heel persoonlijk………Het Ja MAM en MOEDEROVERSTE zal ik missen.

Om moverende redenen verlaat je ons waar we begrip voor hebben.

Geen mens is onmisbaar/onvervangbaar, jouw woorden en dat is natuurlijk zo. Al is jou opvolgen geen sinecure. Maar we hebben een opvolger voor jou in de persoon van Marcel Scheringa. Hij draait al een enige tijd mee in de steunfractie en is voor menigeen geen onbekende meer. In onze ogen een enthousiast, gedreven en integere persoon met weer eigen kwaliteiten.

Hugo, je bent een pracht mens, een gewaardeerd collega. Het was goed om met je samen te werken. Dank je wel voor datgene wat je voor de ChristenUnie fractie hebt gedaan en betekend.

Dank je wel Alice voor de tijd dat je Hugo moest afstaan aan het politieke werk, dat was niet altijd eenvoudig.

We weten dat jullie nog een droom hebben waar te maken. Ik hoop van harte dat die nog eens in vervulling gaat.We wensen jullie alle goeds toe maar bovenal Gods Zegen op jullie verdere levenspad.

Marcel, jij gaat het stokje van Hugo overnemen, het komt goed, daar ben ik van overtuigd. Ook jou Marcel wil ik alvast Gods Zegen toewensen voor de het raadswerk wat op je afkomt, waarvoor je zo de eed zult afleggen en zult gaan doen vanuit de ChristenUnie.

Dank u voorzitter

Klik hier voor het fragment 

Labels

« Terug