Algemene beschouwingen en Begroting 2011

zaterdag 13 november 2010 12:27

Afgelopen week was de hoogtijdag van de plaatselijke democratie. Op deze dag discussieert de raad over begroting voor 2011-2014 en geven hun algemene beschouwingen. De (steun)fractie heeft er veel tijd ingestoken om met een goed doordachte beschouwing te komen. Hierin wilde wij ook concrete voorstellen hebben om het beleid van het college bij te sturen.

Ik zeg bijsturen, want we zitten wel in de coalitie. In de afgelopen maanden is het coalitie akkoord doorvertaald naar een collegeprogramma en nu is dat collegeprogramma doorvertaald naar een eerste begroting.

In de eerste plaats begreep ik niet dat het college een bezuiniging durfde voor te stellen op een beleid dat door het eerste (!) raadsinitiatief in april 2010 is vastgesteld. In de begroting staat dan nadrukkelijk Fair Trade, maar in feite gaat dit over ontwikkelingssamenwerking. Ondanks dat we in moeilijke economische tijden zitten, blijf ik van mening dat wij de christelijke plicht hebben om te zien naar de wereld. Het bedrag staat voor iedere inwoner van Steenwijkerland, nml. €44.000,= dit is €1,= per inwoner. Het is een symbolisch bedrag en valt in het niets bij de bedragen die we uitgeven aan mensen uit onze eigen gemeente die onze steun hard nodig hebben.

In de tweede plaats vind ik dat een integrale afweging van het inzetten van het gemeentelijke spaargeld moet plaatsvinden tav het Leefbaarheidsfonds. Dit fonds maakt het mogelijk om bijv. speellokaties in de buurt te aan te leggen, maar ook om bijv, een MFA te renoveren. Je begrijpt dat tussen deze twee dingen een groot verschil in prijskaartje zit. Op dit moment is het Leefbaarheidsfonds groot genoeg om alle lopende projecten te financieren. Een aantal grote projecten wordt op dit moment onderzocht. De raad moet nog een evaluatie doen van de criteria waaraan moet worden voldaan om geld uit het fonds te krijgen. Het college stelde voor om €2,3 miljoen beschikbaar te stellen. Daarmee krijgt dit geld een label waardoor het alleen ingezet kan worden als aan de criteria is voldaan. Wij (Vrouwk en ik) willen liever wachten tot na de evaluatie, en tegelijkertijd wel geld (nog altijd €1 miljoen) beschikbaar stellen voor met name de kleinere projecten. Het verschil kan dan in een latere fase in combinatie met meer concrete projecten, alsnog overgemaakt worden aan het Leefbaarheidsfonds. Een procesvoorstel dus. Helaas kon de raad zich daar niet in vinden.

Ondanks dat deze week het democratisch hoogtepunt was, was ik niet aanwezig. In verband met mijn werk was ik deze week in Marokko. Vrouwk heeft tijdens de raadsvergadering alles alleen moeten doen (met ondersteuning van een steunfractielid). En zoals ik verwachtte, heeft ze prima de discussie gevoerd en onze standpunten op heldere wijze verwoord. Chapeau!

Labels
Weblog

« Terug