Bijdrage Perspectiefnota 2023
Voorzitter,
Perspectief: een vergezicht, een toekomst, een voortuitzicht. Maar ook een punt vanuit waar je uitkijkt. Dat wil de ChristenUnie in deze bijdrage ook doen. Hoe kijken wij naar 2024 en verder.
Sociaal beleid
De ChristenUnie kijkt naar de toekomst en ziet Steenwijkerland als een gemeente waar mensen elkaar helpen. We willen er zijn voor de inwoners die tijdelijk hulp nodig hebben en ook voor degenen die naar ons land komen op zoek naar veiligheid. We zijn een warm welkom gemeente. We begrijpen dat sommige mensen vinden dat de regering of Europa dit probleem moet oplossen, maar we kunnen niet wegkijken. De realiteit is dat deze mensen naar ons land komen en we kunnen op zijn minst menselijk zijn en ze helpen om in goede omstandigheden hun asielprocedure af te wachten. Een uitnodigende toon van het college is wat de ChristenUnie vanaf vandaag wenst.
Het is ook belangrijk dat we aandacht hebben voor onze eigen inwoners. Voor ons is dat prioriteit nummer 1. We zijn blij dat het huidige bestuur hier ook oog voor heeft. We moeten op deze weg doorgaan en de sociale aanpak niet vergeten. Onlangs heeft de commissie Sociaal Minimum gezegd dat steeds meer mensen in armoede zullen leven, vooral als de tijdelijke steun van de overheid stopt. Daarom willen we dat het bestuur van de gemeente op tijd inspeelt op deze ontwikkelingen en mogelijk extra beleid maakt.
Wat voor gemeente willen we zijn?
De ChristenUnie wil nadenken over wat voor soort gemeente we in de toekomst willen zijn. We krijgen te maken met veranderingen vanuit het rijk of de provincie, zoals de PPLG, Veenweidegebied, vernatting en de RES. Hoe reageren we hierop als we er zelf nog niet over hebben nagedacht? Willen we een gemeente zijn gericht op landbouw, wonen, ondernemen, toerisme of evenementen? Als we niet weten wat voor gemeente we willen zijn, kunnen we geen passend antwoord geven op deze veranderingen. Daarom vindt de ChristenUnie het belangrijk om een omgevingsvisie op te stellen. Dit is nodig vanwege de komst van de omgevingswet, maar vooral ook noodzakelijk om alle plannen van buiten onze gemeente te kunnen beoordelen. Daarom hebben we mede een motie hierover ingediend.
Woningbouw
We begrijpen dat er uitdagingen zijn om meer en snel nieuwe woningen te bouwen, zoals een tekort aan werknemers en problemen met stikstof en PFAS. Maar onze woningbouwagenda omvat meer dan alleen het bouwen van nieuwe huizen. Er zijn meer dan 30 actiepunten in deze agenda waarvan we niet goed weten hoe het ervoor staat. Kunnen we van de wethouder een rapport ontvangen met een update over deze actiepunten? Een van de actiepunten is ook opgenomen in een voorstel van de CPB, waar we mede-indiener van zijn.
We missen ook duidelijke keuzes, ook op financieel gebied, met betrekking tot actief grondbeleid. Zijn we van plan om actief grondbeleid te voeren of niet? We zien het niet terug in de PPN.
In de PPN is al budget gereserveerd voor woningbouw in Wanneperveen. We hebben ook al een discussie gehad over Sint Jansklooster, waar de plannen en timing al duidelijk zijn. Laten we nu alvast voorbereidingen treffen en aangeven dat we gaan starten. Het zal nog vele jaren duren voordat er daadwerkelijk wordt gebouwd, maar het is belangrijk om nu al te laten weten dat er in de toekomst weer huizen zullen worden gebouwd in Sint Jansklooster. Daarom dienen we een wijzigingsvoorstel in.
Ja/ja sticker
Samen met de VVD en GL dienen we een voorstel in om onze gemeente duurzamer te maken. We willen een ander beleid voor reclamedrukwerk. Alleen als je aangeeft dat je het wilt ontvangen, krijg je reclame door je brievenbus. Op deze manier willen we afval voorkomen, omdat dat beter is voor het milieu dan achteraf recyclen. We vragen daarom het gemeentebestuur om beleid te maken voor de invoering van de Jaja-sticker.
Financiële opmerkingen
Voorzitter, aan het einde van mijn bijdrage wil ik nog enkele financiële opmerkingen maken. Het college maakt verstandige keuzes, ondanks de onzekerheden in 2026 en 2027. We investeren de komende jaren 34 miljoen in onze gemeente, de lokale belastingen zijn erg laag en onze reserves zijn gegroeid. Het college heeft laten zien dat ze verstandig omgaat met het geld in de begroting. De accountant is erg tevreden.
Ik wil nog één opmerking maken over de grote investeringen die in het coalitieakkoord zijn opgenomen, met name met betrekking tot het museum. We zijn voorzichtig positief over het museum, maar we hebben afgesproken dat we meer informatie willen ontvangen over de zekerheid van inkomsten en uitgaven. Daarom maken we een voorbehoud bij de investering in de begroting. De financiële onzekerheden en de verschillende uitvoeringsmomenten van belangrijke projecten in het coalitieakkoord maken het moeilijk om volledige afwegingen te maken. Dit baart ons zorgen.
Tot slot, voorzitter, willen we het college veel zegen toewensen bij het leiden van onze gemeente tijdens de uitdagende jaren die voor ons liggen.
- Labels