Henk Boxum in de raad: Woonagenda 2022 – 2026

WEB_CU_Boxum-9955.jpgdinsdag 25 januari 2022 22:00

  1. Voor de ChristenUnie is en blijft de woonagenda een belangrijk agendapunt. We hebben via het woningmarktonderzoek en de kernenatlas een actueel beeld gekregen van de vraag naar koop- en huurwoningen per kern. Dank daarvoor. Goed dat college een hoge ambitie laat zien.

  2. Met de VVD en het CPB zijn we van mening dat de gemeente van beleid naar uitvoering moet komen. Om diverse doelgroepen (jongeren/starters, doorstromen senioren naar patio woning of appartement) een woning of een kavel te kunnen bieden. Wij zullen hun motie steunen voorzitter: belangrijk het tijdspad per kern te weten.

  3. Belangrijkste vindt de ChristenUnie dat daarbij per kern/ wijk zo mogelijk voor de zomer een overleg tot stand komt over de uitvoering van de woonagenda. Wij hebben – als voorbeeld – contact gelegd met de groep jongeren in St-Jansklooster die via een enquête in beeld hebben gebracht dat er 33 jongeren potentiële belangstelling hebben voor een woning / kavel. Ik gaf hun het volgende aan: er ligt - volgens bijlage I – aan ‘harde’ plannen 24 woningen: stel we gaan die vanaf 2024 uitgeven via bestemmingsplan Molenkampen IV. Stel dat daarnaast een 6-tal betaalbare woningen in ruiling met Wetland Wonen op het braakliggend terrein komen. Stel dat vanaf 2024 – 2028 in St-Jansklooster dus 30 woningen kunnen worden gebouwd en in 2027-2028 doorgekeken wordt door de gemeente naar een nieuwe uitbreidingslocatie: hoe kijken jullie tegen zo’n uitvoering aan? Ik wil college en raad hun reactie niet onthouden. Ik citeer hun woordvoerster Kim Ruiter: ‘de CU-redenering die je stelt is wat ons betreft logisch. Wij denken dat het zeker helpend is om de jeugd in het dorp te houden als zij weten wat er in de toekomst gebouwd wordt, hoelang dit gaat duren en dat het het wachten waard is. Je stelt je verhuizing naar een ander dorp bijv. liever uit als je weet dat er echt concrete plannen zijn voor nieuwbouw in Klooster. De jeugd heeft veel aan duidelijkheid.’ Voorzitter: daarom onze vraag die niet beantwoord werd in de PM: zou een uitvoeringsplan waar – denken wij – de hele raad nu naar uitziet zo’n opzet kunnen maken? Met onderscheid tussen korter termijn planning en een lange termijn planning. Zodat in alle kernen duidelijkheid komt over wat, wanneer en waar gebouwd kan worden? Want…voorzitter…het lijkt de ChristenUnie onmogelijk dat we in alle kernen binnen 24 maanden kunnen gaan bouwen. Met name naar de jongere starters moeten we niet een algemeen verwachtingspatroon aanbieden dat in hun kern binnen één jaar gebouwd gaat worden. Dat is niet reëel! Graag reactie van de wethouder op onze concrete visie hoe de aanpak zou kunnen worden.

  4. De ChristenUnie ziet als een andere belangrijke stap met name voor de verduurzaming van hun woningbestand en nieuw te bouwen huurwoningen de update van de prestatieafspraken met de woningcorporaties. Onze vraag opnieuw is: wanneer ziet de raad deze nieuwe prestatieafspraken voorzitter? Voor of na de zomerperiode? Want ook hier is duidelijkheid over waar, wanneer en wat er gaat gebeuren nodig en belangrijk. Heel concreet graag.

  5. De ChristenUnie stemt niet mee met de motie van GL inzake Tiny Houses. De ChristenUnie volgt de lijn van de Woonagenda dat daar waar aantoonbaar behoefte is voor het bouwen van Tiny Houses de initiatiefnemers door gemeente ondersteund worden – net als bij alle andere initiatieven als dat gewenst is – om dat te realiseren. Motie in onze beleving dus overbodig.

Labels

« Terug