Verlagen rentepercentage sociale kredieten

percentage.pngvrijdag 29 maart 2019 09:26

In december 2017 heeft de ChristenUnie vragen gesteld over de hoge rentepercentages voor sociale kredieten. Afgelopen dinsdag lag in de Politieke Markt het voorstel van het college om lagere rentepercentages toe te passen. Een voorstel waar wij van harte mee kunnen instemmen. Dit is wat Jantina Drijfhout hierover heeft gezegd.

Voorzitter,
We kennen allemaal deze bijsluiter: let op: geld lenen kost geld. Maar toen wij na een tv-uitzending van Kassa in december 2017 hoorden dat sociale leningen wel heel veel geld kosten, werden de wenkbrauwen bij de ChristenUnie wel gefronst. Juist omdat deze leningen er speciaal zijn voor mensen die problemen hebben,  een laag inkomen hebben en niet kunnen lenen bij een reguliere bank. Tegen hen zegt de gemeente: u mag bij ons geld lenen, maar wel tegen een zeer hoge rente. Wat is daar voor sociaals aan? Gelukkig heeft dit college dezelfde mening.
In december 2017 besloot de ChristenUnie het toenmalige college te vragen of het mogelijk was het percentage voor sociale kredieten te verlagen en wat dat dan zou kosten.
Nu, maart 2019, hebben we het antwoord: ja, een verlaging kan en de kosten zijn in onze ogen zeer beperkt. Uit de nadere  beantwoording van de vragen van de CPB blijkt ook dat het een zeer overzichtelijk en simpel proces is. Alle reden om in te kunnen stemmen met het voorstel van het college. 
Toch nog een aantal suggesties die we als ChristenUnie mee willen geven aan de wethouder voor de vervolgstappen:
Het hoge rentepercentage van de GKB heeft enerzijds te maken met het risicoprofiel, maar ook met het administratieve werk wat de GKB moet verrichten voor het verstrekken van de lening. Het gaat vaak om kleine bedragen. Daarnaast wordt de helft van de aanvragen afgewezen. Dat vinden we erg veel. Eigenlijk te veel! Kan dit niet anders? De aanvraag op de site van de GKB ziet er nu erg simpel uit. Je vult een formulier in en pas daarna moet je allerlei stukken aanleveren. Inmiddels is de GKB al aan de slag met je aanvraag.
Ook verwachten wij dat we het verstrekken van lage leningen we het op een heel andere manier kunnen organiseren. De wethouder doet al een aantal suggesties. We kijken uit naar de uitwerking. Betrek hierbij ook het noodfonds voor hun kennis en kunde. Daarnaast krijgen we daarmee ook invloed op het beleid, in tegenstelling tot onze invloed nu op de GKB.
Daarnaast lijkt het ons verstandig dat in het kader van vroegsignalering er ook een samenwerking komt tussen de GKB en de gemeente als het gaat om de inwoners die een aanvraag hebben gedaan. Op dit moment werkt de GKB hierin zelfstandig en koppelt niet terug aan de gemeente. Een gemiste kans.
Al met al zijn wij blij met het voorstel waarbij we eerst het knellende aandachtspunt van de hoge rente oplossen en gelijktijdig nadenken over het anders organiseren van sociale kredieten. Wat ons betreft zijn onze schriftelijke vragen hiermee afdoende afgedaan, maar willen we het zo spoedig mogelijk anders gaan organiseren.
Labels

« Terug