Schriftelijke vragen: Hoge rente voor sociale kredieten

kassa-lege-portemoneemaandag 18 december 2017 11:08

Uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa blijkt dat in de gemeente Steenwijkerland de maximaal toegestane rente wordt gevraagd bij zogenoemde sociale kredieten, namelijk 14%. Uit het onderzoek blijkt dat de rentepercentages binnen de provincie Overijssel nogal kunnen verschillen. De gemeente Zwolle rekent bijvoorbeeld met een percentage van 7%.

Wij vragen van het college het volgende:

  1. Is de informatie van Kassa over de sociale kredieten correct voor zover het de gemeente Steenwijkerland betreft? Wordt inderdaad de maximaal toegestane rente van 14% in rekening gebracht bij sociale kredieten?

Zo ja:

  1. Wat is de reden dat inwoners in Steenwijkerland voor deze sociale kredieten het maximale rentepercentage moeten betalen van 14%?

  2. Is het bepalen van dit hoge rentepercentage een bewuste beleidskeuze van het college en zo ja: welke reden ligt daar achter? Zo nee, hoe kan het dan dat de maximaal toegestane rente in rekening wordt gebracht?

  3. De sociale kredieten zijn bedoeld voor mensen met geldproblemen die bij een gewone bank geen lening kunnen krijgen. Het zijn SOCIALE kredieten. Hoe sociaal vindt u het dat inwoners van Steenwijkerland een rentepercentage van 14% moeten betalen?

  4. Bent u ook van mening dat het betalen van een dusdanig hoog rentepercentage kan leiden tot een verdere verslechtering van de financiele problemen bij de al kwetsbare doelgroep waarvoor de kredieten bedoeld zijn?

  5. Kan het college maatregelen nemen, en zo ja, welke, zodat onze inwoners in de toekomst een lager rentepercentage gaan betalen voor sociale kredieten (graag beantwoorden voor bestaande en nieuwe gevallen)?

  6. Wat zijn dan de eventuele (financiële) consequenties?

Jantina Drijfhout, ChristenUnie Steenwijkerland

Labels

« Terug