30 dagen geen alcohol – Ik PAS

Logo IkPaswoensdag 02 maart 2016 21:00

Het is vastentijd. Vast niet geheel toevallig is in deze periode ook de landelijke actie IkPAS. 40 of 30 dagen geen alcohol. De fractie van de ChristenUnie Steenwijkerland heeft zich aangemeld voor deze actie.

Herkent u dit beeld? Na een lange vergadering nog even voor het slapen gaan met een borreltje op de bank om de vergadering te laten bezinken, een zomeravond met de barbecue aan en een biertje in de hand? Hoe vanzelfsprekend is het?De ChristenUnie wil o.a. de vanzelfsprekendheid van de beschikbaarheid van alcohol onder jongeren aanpakken. Dit is een kwetsbare groep en de gevolgen van het gebruik van alcohol zijn groot. Gebruik van alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, kan tot het 23e jaar leiden tot blijvende schade aan de hersenen. De ChristenUnie heeft landelijk aan de wieg gestaan bij de  verhoging van de leeftijd voor alcoholverstrekking naar 18 jaar door een initiatiefvoorstel van CU-kamerlid Joel Voordewind

Als voorbeeld aan onze jongeren laten wij 30 dagen onze gewoonte alcoholische drankjes achterwege. Uit cijfers die wij vorig jaar ontvingen van het college bleek dat 54% van de jongeren in Steenwijkerland zijn eerste alcoholische drankje drinkt op de leeftijd van 14/15 jaar. De meesten van deze jongeren drinken deze eerste thuis. In 38% van de gevallen vinden ouders het in de leeftijdsgroep van 12-15 jaar goed of ze zeggen er niets van als de kinderen alcohol drinken. Er was wel een daling zichtbaar in de tolerantie van ouders en het percentage jongeren dat onder de 16 jaar alcohol drinkt. Voor ons is deze tolerantiegraad wel een zorgpunt. We hopen dat deze neerwaartse tendens zich voortzet. In de zomer van 2015 hebben we het college dan ook opgeroepen dit onderwerp hoog op de agenda te blijven zetten en o.a. in te steken op het bereiken van de ouders en preventie / voorlichting in bijvoorbeeld sportkantines.    

Samen met ons hebben meer dan 7000 deelnemers zich aangemeld voor de actie IkPAS. U kunt zich ook nog aanmelden tot 4 maart a.s. op www.ikpas.nl.
En hoewel we het vooral doen als voorbeeld voor onze jongeren, blijkt dat ook niet-jongeren profiteren van het beperken van het drinken van alcohol. De deelnemers aan IkPas 2015 gaven weken na de actie aan minder en bewuster te drinken, zich fitter te voelen, af te zijn gevallen en beter te slapen. Iets voor mij om naar uit te kijken!

Jantina Drijfhout
Burgerraadslid

Labels

« Terug

Reacties op '30 dagen geen alcohol – Ik PAS'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.