Werkbezoek Joël Voordewind

zaterdag 30 januari 2010 13:31

Het Tweede Kamer lid Joël Voordewind (ChristenUnie) was vrijdag 29 januari in Steenwijkerland op werkbezoek. Samen met de lokale fractie, wethouder Henk Boxum en twee Overijsselse statenleden bezocht hij een basisschool en een jeugdkeet.

Op de basisschool Eben-Haëzer in St.-Jansklooster (Kadoelen) werd verteld over de pilot Kind in de Kern. In deze pilot staat het kind centraal en wordt zo vroeg mogelijk gesignaleerd of een kind problemen ervaart. Dit gebeurt in samenwerking met de school en de GGD. Als dit het geval is, wordt er gesproken met de ouders. Omdat dit laagdrempelig gebeurt, namelijk op school waar de ouders toch al komen, is dit succesvol. In de afgelopen periode zijn er verschillende hulptrajecten geweest waarbij er vroegtijdig bijgestuurd kon worden in de opvoeding van het kind en problemen in de thuissituatie snel aangepakt worden.

Kind in de Kern wordt door het College van B&W en de raad gezien als de tentakels van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Peter van de Terp legde als verantwoordelijk wethouder aan de ChristenUnie delegatie uit waarom voor deze opzet is gekozen. Hij merkte direct op dat er ook middelen nodig zijn vanuit de provincie en/of het rijk om de pilot over heel Steenwijkerland uit te rollen.

De mensen van de school en de GGD vertelden aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe e.e.a. functioneert en waarom zij zo enthousiast zijn over de aanpak. Andere gemeenten in de regio kijken naar hun pilot als voorbeeld hoe een succesvolle aanpak gerealiseerd kan worden.

Het tweede bezoek dat we brachten was bij een jeugdkeet. Er waren al een aantal jongeren aanwezig, maar ook twee ouders. Er ontspon zich een discussie over nut en noodzaak van een dergelijke keet en het alcoholgebruik. De jongeren werd duidelijk gemaakt dat momenteel het wettelijk niet is toegestaan een keet te hebben. De gemeente gedoogd ze wel, maar dan moet wel aan een aantal strenge regels voldaan worden: kleine vaste groepen (15 man), geen alcohol onder de 16 jaar, geen overlast, geen (commerciële) verkoop van drank en toezicht van een oudere. Joël kreeg inzicht in de betekenis van een dergelijke goed functionerende keet op het platteland. De jongeren kregen inzicht in de gevolgen van alcohol voor de ontwikkeling van de hersenen.

 

Joël in discussie met de bij de keet betrokken ouders

 


Joël in discussie in met wethouder Peter van de Terp

Labels

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek Joël Voordewind'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.