Algemene beschouwing Perspectiefnota 2025

Jantina raadszaal2.jpgdinsdag 01 juli 2025 15:21

Vandaag is de laatste PPN-bespreking van deze bestuursperiode. Daarom heb ik er voor gekozen terug te blikken op afgelopen jaren, met daarbij de blik vooruit naar de toekomst.
De afgelopen jaren is er in Steenwijkerland veel gevraagd van ons gemeentebestuur. De opeenstapeling van crises zoals energie, klimaat, woningbouw, jeugdzorg en financiële onzekerheid roept één fundamentele vraag op: hoe zorgen we voor een samenleving waarin ieder mens telt en de samenleving tot bloei komt?
De ChristenUnie heeft zich steeds laten leiden door de kernwaarde uit haar verkiezingsprogramma: “Aandacht voor wat écht telt”. Dat betekent dat beleid moet bijdragen aan de bloei van mensen, gemeenschappen én de aarde. Geen focus op economische groei, maar op maatschappelijke rechtvaardigheid, verbondenheid en gemeenschappen.

Ons verkiezingsprogramma kende dan ook een driedeling.

1. Jij telt: kwetsbare inwoners beschermen

In lijn met ons verkiezingsprogramma is het uitgangspunt altijd geweest dat iedere inwoner meetelt. Dat blijkt uit onze voortdurende inzet voor een ruimhartig armoede- en minimabeleid. Onze lijn om geen afbreuk te gaan doen op het eerder ingezette beleid van dit college om een ruimhartig minimabeleid te voeren, zijn we blijven volgen. Sterker nog: we hebben nog een nieuw product toegevoegd: de invalidenparkeerkaart. We vroegen aandacht voor energiearmoede, laagdrempelige schuldhulpverlening en bijzondere bijstand – vooral als preventie om grotere problemen te voorkomen. Menselijke maat moet voorop staan. Sneller opsporen en aanwezig zijn, zorgen samen oppakken en vanuit daar weer zorgen dat inwoners het zelf kunnen gaan doen. Ook hebben we gepleit voor duidelijke taal in onze brieven en op de website,  en ondersteuning via bijvoorbeeld mantelzorgers en wijkinitiatieven.

De uitdaging voor de komende periode en de inzet van ons bij de bespreking van de begroting is en blijft het beschermen van kwetsbare inwoners. Ook in tijden dat het financieel minder gaat met de gemeentelijke financiën. Ja, dan zullen er keuzes gemaakt moeten gaan worden, maar wij staan in de eerste plaats voor deze inwoners. De ondersteuning van de gemeente kan het verschil maken. Ik heb de laatste weken het programma ‘uit de schulden’ gevolgd. Zoveel leed achter de voordeur en ook vaak complexer dan op het eerste oog zichtbaar. Onze gemeente zette hierin wat de ChristenUnie betreft de goede stappen.

De saldoverbeterende maatregel ‘taakstelling NWG’ en ‘WMO’ vinden wij een spannende. We steunen op dit moment het college hierin, maar hebben behoefte om richting de begroting beter in kaart te krijgen wat de gevolgen zijn voor onze inwoners.

2. Waar jij woont, werkt en ontspant telt: investeren in leefbaarheid

Vanuit ons tweede speerpunt – wonen en leefbaarheid – hebben we ingezet op betaalbare woningbouw in álle kernen, herijking van het woningbouwprogramma, en behoud van lokale voorzieningen. Projecten als de unilocatie, basisscholen, sportaccommodaties en rondwegen zijn belangrijke onderdelen van deze agenda. We zijn blij met de stappen om toe te werken naar een ontsluitingsweg bij Blokzijl. Daarbij gold steeds: geen oude schoenen weggooien zonder nieuwe te hebben – zoals bij het zwembad in Vollenhove.

Ook spraken we waardering uit voor het brede maatschappelijke middenveld: mantelzorgers, vrijwilligers, verenigingen. Zij vormen het cement van onze samenleving en verdienen gemeentelijke ondersteuning. We hebben mantelzorgboeketten en pluimen uitgereikt en zullen dat ook blijven doen! En daarom wat ons betreft ook geen kale simpele bezuiniging op het koppengeld.

De uitdaging voor de toekomst is om schaarse ruimte te gebruiken voor het oplossen van diverse noden, zoals ruimte voor agrarische sector, ondernemers, natuur, woningbouw en duurzaamheid. We kijken dan ook uit naar de bespreking van de omgevingsvisie aan het einde van dit jaar. Daarnaast zijn we blij dat het college continu gekozen heeft om te investeren in nieuwe scholen (ik noem Wanneperveen, Blokzijl, Vollenhove) en de unilocatie in Steenwijk. Dit zal ook de komende jaren inzet van de ChristenUnie blijven. Ook willen we heel graag in deze periode nog de kerkenvisie, als aanleiding de motie van de ChristenUnie, en het evenementenbeleid bespreken. Op het terrein van woningbouw heeft de gemeente mooie stappen gezet: nieuwe woningen in Tuk, een nieuwbouwplan voor Vollenhove en dan nog Sint Jansklooster. Ook onze ondernemers moeten kunnen groeien. We blijven aandacht vragen voor een goede aanbod, passend bij de vraag, van nieuwe bedrijventerreinen.

3. De aarde telt: duurzaamheid mét oog voor draagvlak

De derde pijler – rentmeesterschap – kwam tot uiting in onze inzet voor een realistisch en samenhangend duurzaamheidsbeleid. Onze inzet was altijd om integrale keuzes te maken, waarin biodiversiteit, energiearmoede en klimaatadaptatie samenkomen. We pleitten voor wijkgerichte isolatieprogramma’s, het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en regie over wind- en zonneprojecten die lokaal eigenaarschap waarborgen. Duurzaamheid moet niet iets zijn dat over inwoners wordt uitgestort, maar iets waarin zij worden meegenomen – wijk voor wijk, kern voor kern.

Onze zorgen liggen over de snelheid van de verduurzaming. We zijn weer stappen verder gekomen als het gaat om windenergie. Maar we zijn er nog niet. Daarnaast maken we ons zorgen over de groter wordende ongelijkheid tussen inwoners die in staat zijn te verduurzamen en zij die dit niet zijn. We gaan met grote interesse de routekaarten voor aardgasvrij wonen volgen. Daarnaast maken we ons zorgen over de verstening van woonwijken. De gemeente heeft al mooie subsidiemogelijkheden om hier iets aan te doen, maar al dat grijs in de wijk is ons een doorn in het oog. Ik hoef alle onderzoeken vast niet te noemen waar groene wijken aan bijdragen, verlagen van de warmte, beter afvoeren van regenwater, biodiversiteit. Daarom dienen we hiervoor een motie in die ik later zal toelichten.

4. Financiële realiteitszin: geen luchtkastelen

Financieel hebben wij consequent gepleit voor reëel begroten. We riepen op tot het opschonen van reserves, het kritisch kijken naar formatie binnen het gemeentehuis en investeringsplannen realistisch faseren. We steunden investeringen als deze recht deden aan onze ambities. Niet alles kan dus we moeten ook keuzes maken. De ChristenUnie voelt zich als één van de vier coalitiepartijen verantwoordelijk om een sluitende begroting neer te leggen voor het komende college. Het nieuwe college moet mogelijkheden krijgen om weer eigen keuzes te maken. Daarom waarderen we het voorstel van het college om ambtelijk alleen tijdelijke formatie toe te voegen. Dit geeft flexibiliteit voor een nieuwe coalitie om eigen keuzes te maken.

Tot slot

Voorzitter, in alle jaren van begroting en perspectiefnota hielden we vast aan onze koers: een dienstbare gemeente, met oog voor de menselijke maat, met beleid dat verbindt in plaats van verdeelt. In onze samenleving is plek voor iedereen – van statushouders tot jongeren in schuldenproblematiek, van ouderen tot boeren die zich afvragen wat de toekomst hen brengt.

De ChristenUnie blijft zich inzetten voor een Steenwijkerland waarin bloei het leidende principe is. Dit is recht doen aan mensen, aan gemeenschappen en aan de schepping. Daarin blijven we bouwen, biddend en werkend. En die zegen wille we ook het college meegeven voor de komende laatste periode van deze coalitie.

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwing Perspectiefnota 2025'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.