2e Kamerlid Stieneke van der Graaf op werkbezoek in Belt-Schutsloot bij de riettelersvereniging de Wieden.

20230923-liggende-foto.jpgdonderdag 28 september 2023 18:01

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf, geboren en getogen in Zwartsluis, is onlangs op werkbezoek geweest in de Wieden. Daar sprak zij met een afvaardiging van de riettelersvereniging de Wieden en Henk Boxum, CU-Raadslid in Steenwijkerland.
Onderwerpen van gesprek waren onder andere:

  • de zorgen over invoerrechten van Chinees riet waardoor de riettelers in de Wieden en Weerribben oneerlijke concurrentie ervaren,
  • de rol van Natuurmonumenten en de situatie van pachters,
  • de toekomst van de rietsnijders, de opvolging en het ambacht zelf.

Het werkbezoek kwam tot stand op uitnodiging van Kees Smits, oud-inwoner van Belt-Schutsloot. Gastheer was Wout van de Belt die samen met voorzitter Tiny Bijl informatie verstrekte over het gebied de Wieden en over het ambacht van de riettelers. Tijdens een rondvaart door het gebied werd ook gewezen op het fenomeen haagwinde, dat op de (pacht)gronden van Natuurmonumenten het riet onverkoopbaar maakt.

Stieneke van der Graaf:

Het prachtige ambacht van de rietsnijders tekenen mijn jeugdherinneringen.
Het is belangrijk dat we dit vakwerk en ambacht koesteren.
De zorgen die de riettelers onder mijn aandacht hebben gebracht wil ik in Den Haag aan de orde stellen.

Het ChristenUnie-Kamerlid, die ook buitenlandse handel en economische zaken in haar portefeuille heeft, zal schriftelijke vragen stellen aan de betreffende ministers naar aanleiding van dit werkbezoek.
De ChristenUnie geeft zowel in de Tweede Kamer als in de Overijsselse Staten als in de gemeenteraad Steenwijkerland veel aandacht aan de positie en de problemen van de riettelers in Wieden en Weerribben.
Het werkbezoek van Stieneke van der Graaf werd zeer gewaardeerd door het bestuur van de Wieden.

Labels

« Terug