Verklaring ChristenUnie Steenwijkerland betreffende dossier IceBear

polar-bear ijsbeermaandag 12 juni 2023 20:20

Afgelopen week kwamen de lang verwachte resultaten van de diverse metingen die bij IceBear zijn gedaan.
IceBear veroorzaakt al langere tijd overlast en omwonenden maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s omdat ze bang zijn voor te hoge uitstoot van gevaarlijke stoffen.
Ook de ChristenUnie heeft in eerder debat uitgesproken dat de overlast moet stoppen.

Dat IceBear de boel niet op orde heeft was wel duidelijk, objectieve metingen moeten dit wel aantonen, voordat de gemeente kan gaan handhaven.

De resultaten van de metingen zijn bekend en de gemeente gaat dan nu ook over op handhaving.

De ChristenUnie is blij dat de resultaten er nu zijn en staat positief achter de reactie van het college om nu daadwerkelijk te gaan handhaven. Tegelijkertijd beseffen we ook dat de omwonenden een hele lange tijd in onzekerheid hebben geleefd over de gevaren voor de gezondheid. Formaldehyde is echter niet aangetroffen in de directe leefomgeving. Wel is er een overschrijding geconstateerd bij één van de pijpen. Daarnaast is duidelijk geworden dat ook de uitstoot van stof, de zwaarte van het geluid en de geur niet binnen de gestelde normen vallen. Handhaven is dan nu ook de enige maatregel die de gemeente moet nemen, wat de ChristenUnie betreft.

We begrijpen dat omwonenden willen dat de fabriek direct gaat sluiten. Handhavingstrajecten zijn in Nederland alleen op een andere manier vastgelegd in de wet. De gemeente volgt deze route en gaat dwangsommen opleggen om IceBear te dwingen binnen alle geldende normen te gaan werken.

We hopen dat IceBear vandaag al haar verantoordelijkheid gaat nemen en zich als goede buur gaat opstellen, de overlast laat verdwijnen en binnen de geldende normen haar productieproces uitvoert. Wanneer IceBear er de komende tijd niet in slaagt om binnen de normen te werken, zal zij het productieproces moeten beëindigen wat de ChristenUnie betreft.

Labels

« Terug