Uit de Raad van 14 februari

20230215_082910.jpgdonderdag 16 februari 2023 17:24

De vergadering startte met een presentatie over het gehouden onderzoek naar hoe de gemeente in de Tweede Wereldoorlog en daarna om is gegaan met de onteigening en het rechtsherstel van goederen van de in de gemeente woonachtige Joden. Een onderzoek, opgeschreven in een zeer leesbaar verhaal, waar je stil van wordt. Het is goed dat de gemeente dit onderzoek heeft laten uitvoeren. Het is een stuk geschiedenis van Steenwijkerland dat vertelt moet worden.

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP)
De gemeente wil de komende jaren flink investeren in het renoveren en nieuwbouwen van scholen. Voor de ChristenUnie heeft deze investering hoge prioriteit. We zijn blij dat in het nieuwe IHP nadrukkelijk wordt gezegd dat scholen het recht hebben om hun eigen identiteit te behouden en dat kleine scholen niet als ongewenst worden aangewezen. Wel moet er nagedacht worden hoe we ook in de toekomst met deze kleine scholen om moeten gaan. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat kinderen naar school kunnen in het dorp waar ze opgroeien. Maar hier zullen wel strategische keuzes in gemaakt moeten worden. Is dit ook altijd haalbaar?
We willen heel graag de stap maken van Bijna Energieneutrale (BENG) scholen naar Energieneutrale (ENG) scholen. Ieder nieuw project van de scholen komt langs de gemeenteraad voor besluitvorming. Wij willen in het voorstel dan terugzien in hoeverre er energieneutraal gebouwd wordt en wat eventueel nodig is om nog een stap verder te gaan. Zijn er obstakels / belemmeringen bij de schoolbesturen om deze laatste stap te bekostigen, dan willen we dat de gemeente meedenkt in mogelijkheden om het alsnog te realiseren. Ook vinden we het heel belangrijk dat het uitgangspunt is om scholen onder één dak te bouwen, met daarbij ook de kinderopvang. En dat daarnaast naar de opgaven in het dorp wordt gekeken welke faciliteiten nog meer toegevoegd zouden kunnen worden aan het nieuwe gebouw. De uitkomst hiervan zou voor ieder dorp verschillend kunnen zijn.


Geen kind zonder ontbijt naar school
D66 diende een motie in die wij, na uitleg over de inhoud van de motie en na toezeggingen van de wethouder, konden ondersteunen. Scholen en gemeente moeten met elkaar in gesprek gaan over de toenemende zorgen dat steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Wat kunnen de scholen hierin betekenen en wat kan de gemeente hierin betekenen. De oplossingen moeten in samenwerking tot stand komen, ook omdat de reden zo verschillend kan zijn. 

Actie GIRO 555
De VNG heeft gemeenten opgeroepen om een euro per inwoner te doneren aan Giro 555 voor hulp aan Turkije en Syrië nadat deze landen getroffen zijn door een grote aardbeving. Wij hebben deze oproep van harte ondersteund. De omvang van deze ramp is enorm en was voor ons reden, ondanks dat je je de vraag kunt stellen of je hiervoor lokaal belastinggeld moet inzetten, om met dit voorstel mee te gaan. De gehele raad heeft met dit voorstel ingestemd.

Labels

« Terug

Reacties op 'Uit de Raad van 14 februari'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.