Ontwikkelingen IGSD

Werkplein.jpgdonderdag 24 januari 2019 21:14

De afgelopen jaren heeft met grote regelmaat tijdens een raadsvergadering de vraag centraal gestaan hoe we inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt het beste naar werk kunnen begeleiden en wat dit mag kosten. Zo ook afgelopen dinsdag.

In de eerste plaats is besloten om de Gemeenschappelijke Regeling van de IGSD op te heffen per 1 januari 2020. Vanaf dat moment hebben we dus geen gezamenlijke sociale dienst meer met de gemeente Westerveld en is de gemeente Steenwijkerland weer rechtstreeks zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. Dat levert een hoop minder bestuurlijk ‘gedoe’ op, maar geeft ook de mogelijkheid om hulpvragen van inwoners integraal op te pakken. De taken en verantwoordelijkheden die de gemeente heeft bij de zogenaamde ‘toegang’ naar voorzieningen rondom de WMO, Jeugdzorg maar ook Inkomen en de Participatiewet, worden vanuit een organisatie, een loket opgepakt.
 
Het komende jaar echter is de IGSD nog steeds verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de Participatiewet. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat dit werk, ook in 2019 gewoon door kan gaan. Daarom hebben wij ingestemd met het voorstel om de inhuur van medewerkers van de afgelopen jaren te continueren. Zouden we dat niet doen, dan zou de IGSD vanaf morgen met veel minder mensen het werk moeten doen. Dit zou in onze beleving ten koste gaan van de versterking van inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt wat uiteindelijk moet leiden tot (deels) regulier werk en (gedeeltelijke) uitstroom uit de bijstand.

We hebben gevraagd om op basis van feiten de formatie voor de uitvoering van de Participatiewet vanaf 2020 structureel in de begroting op te nemen, om te voorkomen dat er jaarlijks continu extra incidentele middelen bij moeten. 
 
Tijdens de raadsvergadering hebben we ook ingestemd met een motie om een goed plan te maken voor de samenwerking met onze regionale  bedrijven. Als we meer inwoners naar werk willen begeleiden, dan is een goede samenwerking met onze regionale werkgevers van cruciaal belang. Werkgevers kunnen o.a. op kosten van de gemeente 'Harries' in het bedrijf laten opleiden: Harrie is de ideale collega-werknemer van iemand met een arbeidsbeperking die de directe begeleiding biedt. Een idee van D66, maar raadsbreed omarmt in de motie. 

Labels
Sociale Zaken

« Terug

Reacties op 'Ontwikkelingen IGSD'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.