Less is more.

maandag 15 april 2013 09:37

Vrijdag 12 april 2013 Bij de vaststelling van het bestemmingsplan locatie Capelleschool (gemeenteraadsvergadering van 9 april 2013) hebben we een amendement ingediend welke unaniem door de raad is vastgesteld. We waren van mening dat het bestemmingsplan onnodig gedetailleerd en beperkend was opgesteld. Vandaar ook de titel van het amendement: ‘Less is more’.

Locatie Capelleschool

De voormalige basisschool aan de Tukseweg in Steenwijk wordt verbouwd tot 9 woningen. De overige gebouwen worden in dit plan vervangen door 13 rijwoningen. Bij deze herontwikkeling zal de karakteristieke voorkant van de school zoveel mogelijk behouden blijven. De raad heeft in juli 2011 al ingestemd met een bijdrage van € 87.500 om een gedeelte van de extra te maken kosten voor het behoud van dit schoolgebouw te dekken. Al met al een fraai inbreidingsplan met behoud van het karakteristieke hoofdgebouw!

 

Advies welstandscommissie

De welstandscommissie heeft ná de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan het college geadviseerd om de schuurtjes achter het schoolgebouw drie meter op te schuiven de tuinen in. Het gewenste effect hiervan zou zijn: het creëren van een goede overgang tussen tuin en hof. Het college stelde daarom voor het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen en een strook van drie meter een tuinbestemming te geven. Wij hebben aangegeven dat in deze 'drie-meter-zone' vergunningvrij kan worden gebouwd en het door welstand gewenste effect juist hiermee teniet kan worden gedaan! Bovendien vinden we het voor de toekomstige bewoners erg onpraktisch en betuttelend.

Less is more

We hebben daarom een amendement opgesteld en hebben dit samen met de PvdA, het CDA, de VVD, PAS en D66 ingediend. Het heeft de titel ‘Less is more’ waarmee we willen aangeven dat minder regels meer kwaliteit kan opleveren. Het is ook een knipoog: ‘Less is more’ was het motto van de beroemde Amerikaanse architect Mies van der Rohe die met minimale vormen tot zeer verantwoorde ontwerpen is gekomen……

Labels
Weblog

« Terug