Commissievergadering 17-1-2012 – Kadernotitie Bestemmingsplan Buitengebied

woensdag 18 januari 2012 19:14

Een bijzondere avond: een commissievergadering met maar één agendapunt. Maar dan wel een heel belangrijk agendapunt: De kadernotitie voor het Bestemmingsplan Buitengebied. Op basis van deze kaders zal het nieuwe bestemmingsplan ontworpen worden. In hoofdlijnen hieronder de bijdrage van de ChristenUnie fractie.

Zoeken naar evenwichtig gebruik en ontwikkeling van de ruimte, waarbij behoud van natuur en landschap concurreren met menselijke activiteiten zoals levensonderhoud, genieten van rust en ruimte en ontplooiing. Dat vereist zoeken naar balans tussen Duurzaamheid en economische ontwikkeling:  Landbouw en Toerisme. Deze balans, zo hebben we geleerd in het verleden, luistert nauw. Het is een volstrekt christelijke gedachte dat de natuur onderschikt is aan de mens, maar de mens wel de verantwoordelijkheid heeft op goede wijze met de natuur om te gaan. Dat betekent dat we kunnen, mogen en moeten zoeken naar het versterken van van kansen om te ontwikkelen (niet noodzakelijkerwijs groei).

Er is veel bestaand beleid doorvertaald in de kaders. De ChristenUnie-fractie mist met name de doorvertaling van de Toekomst-visies die in de vorige periode zijn opgesteld en het CO2-reductiebeleid. Dat betreft dus doorvertaling van landschappelijke kwaliteiten en soorten ontwikkeling per streek naar concrete mogelijkheden en het doorvertalen naar energieregio en duurzame energieparagraaf.

Duurzaamheid moet dus volgens de fractie en de fractie van PAS meer nadruk krijgen. Wij hebben gepleit voor niet alleen maar de beschreven economische toetsing en ruimtelijke toetsing, maar uitbreidingen ook te toetsen met een duurzaamheidstoets, bijv. waarin gekeken wordt naar CO2-reductie. Een dergelijke toets zou ook in andere bestemmingsplannen kunnen worden ingebouwd. Schaalvergroting in de landbouw moet mogelijk zijn, maar wel onder voorwaarden. De bouwvlak discussie speelde daar een grote rol. De ChristenUnie vindt dat de door LTO en sommige partijen bepleitte vergoting van 1,5ha naar 2ha niet van rechtswege in het bestemmingsplan moet zijn opgenomen. Het proces waarin bestaande situaties op de plankaart zullen worden ingetekend zorgt ervoor dat niemand erop achteruit gaat. Daarnaast voorkomt het dat er ongewenste activiteiten op het erf zullen gaan plaatsvinden. Het voorstel van het CDA om na te denken over een salderingssysteem lijkt een goed voorstel, maar verdient wel spelregels om te voorkomen dat er ongewenste situaties ontstaan.

Schaalvergroting van de intensieve veehouderij als nevenactiviteit moet verder naar gekeken worden. Het voorstel van maximaal 25% van het totaal bedrijf is te strak. Onder voorwaarden zou een boer verder moeten mogen uitbreiden om bijv tegemoet te komen aan nieuwe regels tav volksgezondheid en dierenwelzijn.

Het herbouwen tot maximaal 75% hebben wij aan de kaak gesteld. Wij willen graag mogelijkheden hebben om tot 100% terug te bouwen om zo vervanging en hogere ruimtelijke kwaliteit te stimuleren.

Ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe natuur zijn wij terughoudend in verband met de beperkingen die dit oplegt aan landbouw en toerisme. Onder zware procedures kan nieuwe natuur ontwikkeld worden, maar dan wel met betrokkenheid van de Raad, zodat wij kunnen beslissen of voorstellen ook daadwerkelijk moeten worden uitgevoerd.

Labels
Weblog

« Terug