BLOG: IkPAS – 30 dagen geen alcohol

Logo IkPasdinsdag 26 april 2016 19:56

De fractie van de ChristenUnie deed mee!

In maart heb ik, samen met Marcel Scheringa en Sietze van Hemmen, meegedaan aan de landelijke actie IkPas. IkPas is een uitdaging voor jezelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. De initiatiefnemers van IkPas zijn de gezamenlijke GGD’en en instellingen voor verslavingszorg in Nederland, het Trimbos Instituut en de Hogeschool Windesheim.

Tijdens deze actie heb ik 30 dagen geen alcohol gedronken. Een uitdaging? Deze vraag is mij regelmatig gesteld. Nee, een grote uitdaging was het niet. Maar… ik betrapte me er wel met grote regelmaat op hoe  gewoon ik het vind om een wijntje te drinken. Een lekkere maaltijd op tafel, even napraten na een vergadering op de bank, lekker bij een borrelhapje op zaterdagavond. Herkend u dit misschien ook?

De ChristenUnie wil o.a. de vanzelfsprekendheid van de beschikbaarheid van alcohol onder jongeren aanpakken. Dit is een kwetsbare groep en de gevolgen van het gebruik van alcohol zijn groot. Gebruik van alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, kan tot het 23e jaar leiden tot blijvende schade aan de hersenen. De ChristenUnie heeft landelijk aan de wieg gestaan bij de  verhoging van de leeftijd voor alcoholverstrekking naar 18 jaar door een initiatiefvoorstel van CU-kamerlid Joel Voordewind. En juist tijdens deze 30 dagen kwam ook het bericht binnen dat het aantal ‘comazuipers’ is toegenomen. Als voorbeeld voor onze jongeren en mijn eigen kinderen heb ik meegedaan aan deze actie.

Voor mij persoonlijk was het ook een maandje detoxen. Ik ben me heel bewust geworden van wat alcohol met je doet. Ik sliep beter en rustiger en voelde me ’s ochtends echt beter dan als ik één of twee wijntjes had gedronken. Deze wijze van resetten heeft me goed gedaan. De ontvangen certificaat aan het einde van de actie hangt echter niet aan de muur, maar neemt wel een plek in in mijn hoofd. Daarom blijven ik en mijn fractiegenoten ons binnen de gemeente Steenwijkerland sterk maken voor dit thema.

Jantina Drijfhout
Burgerraadslid

Labels
Weblog

« Terug