En weer ging het over de IGSD, onze sociale dienst...

future-past_200-130donderdag 10 december 2015 09:56

En weer moesten we als gemeenteraad praten over de sociale dienst van Steenwijkerland, de IGSD, die nauw samenwerkt met de Noordwest groep (NWG). Want, er zijn veel dingen mis.

Al jaren lang is het een worsteling. Enkele jaren geleden hebben we, als raad, besloten dat de IGSD en NWG nauwer moesten gaan samenwerken. Dat was een logische keuze omdat zowel de NWG, die verantwoordelijk is voor een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, als de IGSD, die mensen moet stimuleren en begeleiden van uitkering naar werk, allebei met werkgevers te maken hebben. We wilden naast andere dingen, deze zogenaamde werkgeversbenadering verbeteren en versterken.

Maar helaas is gebleken dat het tot nu toe niet goed heeft gewerkt. Verschillende directeuren, de crisis, bezuinigingen die niet gehaald werden, een oplopend aantal mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, onvoldoende menskracht, een lamgeslagen organisatie en werkgevers die ontevreden zijn over de samenwerking.
Dat is slecht voor de mensen in Steenwijkerland die afhankelijk zijn van de IGSD en die het verdienen om optimaal begeleid te worden zodat hun talenten ook echt worden benut. En natuurlijk ook slecht voor de mensen die werken bij de IGSD en NWG, want ook zij verdienen een goede werkomgeving.
Er is geanalyseerd en er ligt nu een Plan van Aanpak dat breed gesteund wordt in zowel IGSD als NWG. Het plan vraagt om veel extra geld om de IGSD en NWG te versterken zodat uiteindelijk meer mensen in Steenwijkerland aan een (reguliere) baan geholpen kunnen worden. Het plan is erg ambitieus. De ChristenUnie twijfelt of het haalbaar is, maar heeft uiteindelijk toch besloten om het extra geld voor het Plan van Aanpak beschikbaar te stellen. We geven, met een zekere aarzeling, het vertrouwen maar wel duidelijk gecontroleerd vertrouwen. We zullen goed checken of de samenwerking met werkgevers beter wordt en of er echt meer mensen aan werk geholpen gaan worden. Want het is van het grootste belang dat mensen de kans wordt geboden om volop te participeren in de samenleving. De ChristenUnie zet zich in voor een samenleving waarin:

•    Iedereen kan meedoen op een manier die zo goed mogelijk aansluit bij zijn/haar talenten.
•    Het voor gemeenten, bedrijven en andere organisaties en instellingen vanzelfsprekend is dat ook mensen met beperkingen de mogelijkheid wordt geboden om hun talenten in te zetten.
•    Mensen die geen kans hebben op regulier werk toch kunnen meedoen.
•    Vrijwilligerswerk een belangrijke plaats inneemt.

Marcel Scheringa, fractievoorzitter ChristenUnie

Labels
Weblog

« Terug