De raad heeft beslist: de winkels mogen voortaan elke zon- en feestdag open.

winkelstraat_steenwijkwoensdag 30 september 2015 11:30

Op 29 september 2015 heeft de gemeenteraad van Steenwijkerland een nieuwe winkeltijdenverordening vastgesteld. Volgens die verordening mogen winkels in heel Steenwijkerland voortaan elke zon- en feestdag geopend zijn. Ondanks een bijzondere inspanning van de ChristenUnie, die daarin gesteund werd door de CDA- en CPB fractie, is het niet gelukt dit tegen te houden.

In mei van dit jaar vroeg het college aan de gemeenteraad advies over een nieuwe winkeltijdenverordening. Omdat de winkeltijdenwet is veranderd, was het nodig de verordening aan te passen. In de oude verordening was het voor winkeliers mogelijk om maximaal 12 zondagen per jaar geopend te zijn. Daarnaast waren er nog enkele uitzonderingen.

De inzet van de ChristenUnie is steeds geweest om geen uitbreiding van het aantal koopzondagen toe te staan. We hebben daarvoor zowel principiële als andere argumenten aangedragen, hebben een petitie gehouden onder inwoners, winkeliers en winkelpersoneel (zesdagenisgenoeg.nl) en hebben meer dan 90 winkeliers in Steenwijkerland gevraagd naar hun mening.

Helaas bleek de meerderheid van de raad niet gevoelig voor onze argumenten en heeft ze ingestemd met het voorstel van het College om de winkeliers in heel Steenwijkerland de mogelijkheid te geven om op elke zondag en op elke feestdag open te zijn.

Dat vinden wij teleurstellend. We hebben aangegeven extra verbaasd en teleurgesteld te zijn omdat juist een College met zowel een CDA- als een CPB-wethouder, dit voorstel voor een verruiming van het aantal koopzondagen aan de gemeenteraad heeft voorgesteld en verdedigd.

Marcel Scheringa, fractievoorzitter ChristenUnie  

Labels
Weblog

« Terug