ChristenUnie in Steenwijkerland wil ouderbijdrage jeugd-ggz opschorten

zaterdag 07 februari 2015 12:00

De ChristenUnie in Steenwijkerland vraagt het college om de ouderbijdrage in de jeugd-ggz op te schorten nu staatssecretaris Van Rijn onderzoek doet naar de gevolgen van deze bijdrage. ChristenUnie-raadslid Marcel Scheringa: “De ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan oplopen tot 1500 euro per jaar. Er zijn signalen die er op wijzen dat dit een drempel kan zijn voor ouders om hulp te vragen. Het gaat om kwetsbare kinderen die zorg nodig hebben. Het kan niet zo zijn dat deze kinderen de noodzakelijke zorg niet krijgen vanwege een financiële drempel. Wij willen daarom dat het college de ouderbijdrage niet int zolang het onderzoek loopt en hebben vragen aan het college gesteld.`

Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Voor de jeugd-ggz is de ouderbijdrage een forse verandering ten opzichte van vorig jaar. Landelijk zijn er signalen die er op wijzen dat de ouderbijdrage een drempel op kan werpen, voor de meestal al kwetsbare gezinnen, om hulp te vragen

In de Tweede Kamer hebben verschillende oppositiepartijen, waaronder de ChristenUnie, voorgesteld om de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz op te schorten. Staatssecretaris Van Rijn wil de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz voorlopig echter niet opschorten. Hij laat onderzoek doen. Verschillende gemeenten hebben inmiddels besloten om het innen van deze ouderbijdrage op te schorten zolang dit onderzoek loopt. Artikel 8.2.3 lid 5 van de jeugdwet geeft gemeenten deze mogelijkheid.

Naar aanleiding hiervan heeft de fractie van de ChristenUnie de volgende vragen aan het college:

  1. Wat vindt u ervan dat de eerste signalen erop wijzen dat de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz een drempel op kan werpen om hulp te vragen, voor de meestal al kwetsbare gezinnen?
  2. In hoeverre speelt dit in Steenwijkerland?
  3. Hoeveel ouders in de gemeente moeten nu onder de nieuwe regelgeving de eigen bijdrage gaan betalen? Weet u hoeveel gezinnen hierdoor mogelijk in de financiële problemen komen of bijvoorbeeld zorg gaan mijden?
  4. Kan het college zicht geven op de verhouding tussen het bedrag dat via de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz moet worden geïnd en de administratieve lasten? Wat levert de ouderbijdrage op en wat kost het innen daarvan?
  5. Is het college bereid om in navolging van onder andere de gemeente Den Haag het innen van de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz op te schorten, in ieder geval tot het onderzoek van staatssecretaris Van Rijn is afgerond?

Marcel Scheringa

Fractie ChristenUnie Steenwijkerland

Labels
Weblog

« Terug