Minicampings in Steenwijkerland: 15, 20 of 25 plaatsen?

vrijdag 23 januari 2015 09:23

De Christen Unie is van mening dat uitbreiding tot 25 plaatsen kan worden toegestaan mits het totale aantal van alle plaatsen in de hele gemeente niet meer dan 750 wordt. Het aantal 25 biedt de minicampinghouders de mogelijkheid om te investeren in kwaliteit, het aantal 750 zorgt ervoor dat het totale aantal in de gemeente niet wordt vergroot ten opzichte van de huidige situatie (op papier).

Motie gemeenteraad

In juni 2013 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarmee is aangegeven dat er een regeling kan worden opgesteld om het aantal plaatsen op minicampings uit te breiden van 15 naar 25. Onder voorwaarde dat het totale aantal op 750 plaatsen blijft. In februari 2014 is het onderwerp minicampings weer besproken in de raad. Ook uit deze bespreking valt af te leiden dat de raad op de lijn zit om uitbreiding toe te staan.

Voorstel college

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt nu in januari 2015 voor om uitbreiding van minicampings toe te staan tot maximaal 20 plaatsen in plaats van 25. Terwijl het onderzoek van het college aantoont dat als aan alle wensen van de minicampings gehoor zou worden gegeven het totale aantal van 750 niet wordt overschreden. 

Uit het onderzoek van het college blijkt dat 18 van de 50 minicampings aangeven geen plaatsen meer te willen. Ze willen kennelijk stoppen of ze zijn al gestopt. 18 minicampings maal 15 plekken = 270 plaatsen. Het intrekken zou dus betekenen dat er 270 plaatsen beschikbaar komen. We willen graag weten van het college of, hoe en wanneer de vergunningen voor deze 18 ‘stoppers’ kunnen worden ingetrokken? Wat houdt dit precies in? Wat zijn de consequenties?

Handhaven

We begrijpen de bezorgdheid wel van de gewone campings. Die bezorgdheid komt ook mede door het optreden, of beter gezegd het ‘niet optreden’ van de gemeente. We moeten de hand voor wat betreft handhaving misschien ook in eigen boezem steken. Wat de raad ook vaststelt op 3 februari: 15, 20 of 25 plaatsen: het beleid en de regels moeten handhaafbaar zijn en ze moeten ook daadwerkelijk worden gehandhaafd.

Goed regelen in bestemmingsplan buitengebied

We hebben ook nagedacht hoe dit geregeld zou kunnen worden en we geven alvast een suggestie: We stellen voor dat in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied de 50 min 18 = 32 minicampings stuk voor stuk worden aangeduid op de verbeelding (de plankaart), dat bij recht 15 plaatsen worden toegestaan en dat er met een binnenplanse ontheffing uitbreiding mogelijk is tot maximaal 25 plaatsen. De procedure van een dergelijke ontheffing is kort en is een bevoegdheid van het college. Het voordeel hiervan is, is dat het college zowel de kwantiteit als de kwaliteit in de hand houdt.

Logische randvoorwaarden van deze ontheffing zijn bijvoorbeeld:

-        Het totale aantal plaatsen in Steenwijkerland mag niet meer dan 750 zijn;

-        er mogen geen beperkingen optreden voor omliggende agrarische bedrijven;

-        er is sprake van een landschappelijke inpassing;

-        parkeren gebeurt op eigen terrein.

Potentiële nieuwkomers kunnen op basis van bijvoorbeeld een binnenplanse ontheffing voor de bestemming Agrarisch of Wonen een minicamping starten en moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Dus, de ChristenUnie blijft bij haar standpunt dat onder voorwaarden uitbreiding tot maximaal 25 plekken per minicamping mogelijk moet zijn, tot een maximum van totaal 750 plaatsen in Steenwijkerland.

Sietse van Hemmen.

Labels
Weblog

« Terug