Hypermarkt en woningbouw op Eeserwold / nieuw bestemmingsplan in 2015

dinsdag 20 mei 2014 11:38

In 2005 is het huidige bestemmingsplan voor Eeserwold vastgesteld. Het plan omvat onder andere een gebied voor bouwen van huizen in het duurdere segment, bedrijventerreinen en een hotel. Met name over de mogelijkheid die het bestemmingsplan biedt voor een hypermarkt op het bedrijventerrein is de laatste jaren veel onrust ontstaan.
Zoals elk bestemmingsplan om de 10 jaar opnieuw moet worden vastgesteld, is ook het bestemmingsplan Eeserwold aan de beurt in 2015. Tijdens de politieke markt van 13 mei 2014 werd door de gemeenteraad advies gegeven aan het college over de uitgangspunten die we belangrijk vinden bij het maken van een nieuw bestemmingsplan voor Eeserwold.

Hypermarkt

De CU heeft in het verkiezingsprogramma aangegeven geen voorstander te zijn van nog meer nieuwe winkelcentra aan de rand van Steenwijk, we willen juist de focus op de binnenstad leggen. De CU kan zich heel goed de ongerustheid van de winkeliers voorstellen die er is over de vergunde hypermarkt. We zijn het eens met het uitgangspunt om de mogelijkheid voor meer hypermarkten te schrappen in het nieuwe bestemmingsplan Eeserwold en om voor het deel waar de vergunde hypermarkt is gesitueerd heel nauwkeurig te omschrijven wat wel en niet mag.

 

Woningbouw:

Het voorstel in de nota van uitgangspunten is om hetzelfde woningtype te handhaven, maar eventueel met een lager aantal. De CU vindt het belangrijk dat de stedenbouwkundige kwaliteit van Eeserwold inderdaad overeind blijft. Dat betekent dat we er niet voor zijn om op Eeserwold veel meer en veel kleinere kavels te maken met goedkope woningen. Wel zijn we er voor om na te gaan of er iets meer flexibiliteit in het woningbouwprogramma kan komen, bijvoorbeeld door grote tweekappers toe te staan op de kavels. Nog steeds wel in het duurdere segment, maar iets flexibeler. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de stedenbouwkundige kwaliteit, maar maakt dat de doelgroep voor Eeserwold iets wordt verbreed. We stellen het college voor om deze gedachte mee te nemen bij het integrale woningbouwonderzoek dat volgens de nota van uitgangspunten wordt uitgevoerd.

 

Ook zal er, wat de CU betreft, meer flexibiliteit kunnen komen in de welstandsbeleid voor Eeserwold. De kwaliteit van Eeserwold zit hem juist in de stedenbouwkundige opzet, voor wat betreft de architectuur is er wat ons betreft meer variatie mogelijk omdat de verkaveling dit prima toelaat zonder kwaliteitsverlies. De architectuur moet van hoog niveau zijn, maar de stijl is wat ons betreft vrij.

 

Sietze van Hemmen

ChristenUnie Steenwijkerland

Labels
Weblog

« Terug