ChristenUnie wil dat mensen kunnen blijven kiezen voor de zorg die het beste bij ze past.

donderdag 16 januari 2014 11:15

Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor een groot aantal taken op het gebied van zorg, zoals de jeugdzorg en de begeleiding van mensen. Het is erg belangrijk dat we de juiste keuzes maken als het gaat om de invulling van die taken. De ChristenUnie wil er voor zorgen dat mensen kunnen blijven kiezen voor hulp en hulpverleners die het beste bij hen passen. Bijvoorbeeld als het gaat om de aansluiting bij de geloofsbeleving.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we garanderen dat er voldoende diversiteit blijft binnen het zorgaanbod en dat er sprake moet zijn van keuzevrijheid van de cliënt. Hulp is het meest effectief als deze aansluit bij de culturele en godsdienstige waarden van mensen. Wij vinden het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de diversiteit aan markt- en maatschappelijke organisaties. Er moeten voldoende keuzemogelijkheden zijn voor cliënten. Wat ons betreft moet dit gelden voor zowel de zorg die de gemeente Steenwijkerland zelf organiseert en voor de zorg die we samen met andere gemeenten organiseren.

 

We willen ook dat de zorg dicht bij en met de mensen wordt georganiseerd. Dat de hulpvraag en de hulpvrager centraal staan. Dat we ons niet alleen maar zorgen maken over organisatie en processen, maar echt kijken naar de mens achter de hulpvraag. Dus zorgen dat er per gezin één plan is met één regisseur. Dat is trouwens gemakkelijk gezegd en opgeschreven, maar zal best wel eens lastig zijn in de praktijk. De ChristenUnie zal hier de vinger aan de pols houden.

 

Nog een afsluitende opmerking over “eigen kracht” en kwetsbaarheid. In de plannen van de overheid gaat het voortdurend over het inzetten van “eigen kracht” en “samen kracht”. En ja, het is goed om te kijken naar mogelijkheden en talenten. Toch moeten we oppassen om de kracht van mensen en de kracht van de samenleving niet te overschatten. Als we aandacht geven aan de kracht van mensen, moeten we evenveel aandacht hebben voor hun kwetsbaarheid. Anders kan het zo maar gebeuren dat we kracht bij mensen veronderstellen, die er helemaal niet is. Daar moeten we voor op passen, want het resultaat kan zijn dat mensen er dan onderdoor gaan.

 

Marcel Scheringa

Fractievoorzitter ChristenUnie Steenwijkerland

Labels
Weblog

« Terug